Ugrás a tartalomhoz

Reflexológia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jelenleg a reflexológia hatásosságára tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre.

A természetben minden az egyensúly megteremtésére és megtartására törekszik. Így van ez az emberi testtel is, az is igyekszik fenntartani a belső egyensúlyát.

Az emberi szervezetnek van egy öngyógyító képessége is, amely remekül ellátja a feladatát mindaddig, amíg megadjuk neki, amire szüksége van. Az emberi szervezet is egy élő nyitott rendszer, azaz a környezetével kölcsönhatásban van, ami energia-, anyag- és információáramlást jelent. Sajnos a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a lelki problémák, stb. miatt felborulhat a szervezet belső egyensúlya, így a szervezet rendszerében zavar támad. Amikor a szervezet a környezeti stresszt már nem tudja elviselni, betegség formájában jelezi azt.

reflexológia

A reflexológia a természetgyógyászati módszerek egyike. A természetes gyógymódok ingerhatást alkalmazva betegségmegelőzésre helyezik a hangsúlyt, illetve a szervezet öngyógyító, önszabályozó képességét támogatja, aktiválja holisztikus szemlélettel. Azaz az embert egységes egésznek tekinti. A test különböző pontjain mikroterületek találhatóak, amelyeken az egész test kicsinyített mása megtalálható. Ilyen terület a talp is.

Mivel „minden sejt minden információt tárol az egészre vonatkozóan, ezért tud megjelenni a mikroterületeken, a szervezetben bekövetkező változás, jól látható formában. A mikroterületek a testi, lelki és szellemi információk holografikus kivetülései”.[forrás?] A reflexológia ezeken a mikroterületeken keresztül igyekszik hatni a szervezetre. A kézen és a lábon idegpontok találhatóak, ezek kapcsolatban vannak egy-egy szervvel. Ezek az idegpontok a mikroterületek, azaz a reflexzónák. Ezen zónák ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni.

Ha bármilyen elváltozás, betegség jön létre a szervezetben, azaz felborul a szervezet egyensúlya, akkor ezek a mikroterületek jeleznek. Ilyenkor salakanyagok rakódnak le a beteg szervnek megfelelő területen. Minél régebbi és súlyosabb a szerv egyensúlyzavara, a lerakódás annál nagyobb és tömörebb. Pl. ha valakinek veseköve van (bár még nem okoz nála fizikai problémát), a vese zónájában érezni lehet apró kis göböket és érzékenységet, fájdalmat is mutathat a talp adott területe.

A reflexológiai kezelés

  • beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait
  • a testnedvek keringését serkenti, helyreállítja (vér-, nyirokkeringés)
  • segíti a salak- és méreganyagok kiürülését
  • csillapítja a fájdalmat
  • oldja a testi, lelki feszültséget
  • a hormontermelő mirigyek működését szabályozza.[1][2][3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dr. Csikai Erzsébet-Nagyné Halász Anna: a reflexológia alapjai 2005 (jegyzet)
  2. Dr. Tamasi József:Természetgyógyászati alapismeretek 2000 (jegyzet)
  3. Archivált másolat. [2015. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 5.)