Ras Mohammed Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ras Mohammed Nemzeti Park
Ras Mohammed Mangrovie.JPG
Ország Egyiptom
Elhelyezkedése South Sinai Governorate
Terület850 km²
Alapítás ideje 1983
Ras Mohammed Nemzeti Park (Egyiptom)
Ras Mohammed Nemzeti Park
Ras Mohammed Nemzeti Park
Pozíció Egyiptom térképén
é. sz. 27° 48′ 22″, k. h. 34° 14′ 05″Koordináták: é. sz. 27° 48′ 22″, k. h. 34° 14′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ras Mohammed Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Ras Mohammed Nemzeti Park Egyiptom első nemzeti parkja, amely a Shinai-félsziget déli részén terül el. A nemzeti park területén szárazföldi és vízi élőhelyek is megtalálhatóak.

Története[szerkesztés]

A Vörös tenger korallzátonyainak gazdag élővilága évről évre egyre nagyobb számú búvár turistát vonzott ide.

A búvárhajók növekvő forgalma egyre nagyobb fenyegetést jelentett a korallzátonyokra, mert a ’90-es években a búvárok kényelme érdekében próbáltak a zátonyokhoz minél közelebb horgonyozni. Minden egyes horgony felhúzással korall tömböket törtek, szakítottak ki.

A látogatók nagy számának következtében a korallzátonyok sérülékeny ökoszisztémája helyenként megbomlott és az ezernyi színes korall és hal helyett ma csak szürke vázakat találunk. Ilyen a Dahabtól észak-északkeletre található Kék lyuk (Blue hole) (Sharm el Sheiktől 150 Km-re ÉÉK) korallzátonya, mely a látogatók taposásának, természeti terhelésének következtében csaknem teljesen elvesztette korall alapú élővilágát.

Az egyiptomi kormány (Egyiptian Environmetal Affairs Agency-EEAA) felismerte, hogy az egyre fokozódó turizmus nem csak egyre magasabb bevételeket jelent az ország számára, hanem visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat az egyedülálló tengeri élővilágban. 1983-ban megalkották az 1983/102 számú törvényt, mely az ország természeti kincseinek védelmét törvényi erővel lehetővé tette. E törvényt követve alapították meg Egyiptom első nemzeti parkját, kezdetben 97 km² alapterülettel, melyet később kiterjesztettek a vízi élővilágra is és megnövelték területét így érte el a mai 480 km²-t.

A törvény megalkotását követően a búvárhajók számára fix mooring* lehetőségeket alakítottak ki, eleinte csak a nemzeti park területén, később a Vörös tenger frekventáltan látogatott merülő helyein is. A Ras Mohammed Nemzeti Parkban csak speciális jogosítással rendelkező búvárvezetővel engedélyezett a merülés.

A sznorkelenzni** vágyók részére úszó ponton mólókat telepitettek a korall zátonyok fölé, a partról csak ezeken keresztül lehet megközelíteni a nyílt vizet.

Az arab országban a törvény következetes alkalmazásának eredményeként a határátlépő helyeken komoly pénzbüntetésre számíthat, aki a tengeri élővilág élő- vagy élettelen példányát próbálja kijuttatni az országból.

A nemzeti park általános természetföldrajzi jellemzői[szerkesztés]

A nemzeti park a Shinai-félsziget legdélebbi pontján található, Sharm el Sheik városától délnyugati irányban 25 Km-re.

A Ras Mohammed Nemzeti Park 480 km² területen terül el, ebből 135 km² szárazföld, és 345 km² tengeri, vizes élőhely.

A félszigeten látványos, földrengések alakította hasadékok találhatóak amiket megtöltött a tengervíz. A szárazföldi terület jellemzően sivatagos, melyhez két sziget is tartozik: Tiran 6 km-re nyugatra, és Sanafir.

A tengeri védett terület geográfiájának érdekessége a déli irányban, a felszínről több mint 800 méterig lebukó víz alatti szakadék az Akabai öböl és Szuezi öböl találkozásánál. A két víztömeg találkozása és a nagy mélység igen magas tápanyagforrást biztosít az itt megtelepedett élővilágnak.

A tengeri terület korallzátonya a felszín alatt fél- 1 métertől kb. 30-50 méterig terjed, itt él a területen fellelhető fajok 99%-a. Szélessége a nyugati parton eléri a 8-9 km-t.

A nemzeti park élővilága[szerkesztés]

A Ras Mohammed nemzeti parkban található egy kb. 1 ha területű mangrove erdő a Titkos öböl (Hidden bay) partján. A 135 km² szárazföldi terület pihenő helyet nyújt a vonuló madarak számára, megfigyelhető számos gém faj, fehér gólya (Ciconia ciconia) és az emlősök közül a sivatagi róka (Vulpes zerda) is.

A nemzeti park tengeri élővilága a tápanyagban gazdag víznek köszönhetően igen gazdag: több mint 1000 hal-, 220 féle korall-, melyből 120 puha korall-, 40 tengeri csillag-, 25 tengeri sün-, 150 rákfaj található. Ezek mellett előfordulnak a vörös tenger teknős fajai is.

Időjárás[szerkesztés]

A Ras Mohammed Nemzeti Park éghajlata igen száraz, csapadék csak a téli hónapokban fordul elő, akkor is csak kis mennyiségben. A nyári hőmérséklet +40°C és +27°C között változik. A tél enyhe, nappali átlaghőmérséklete +23°C, a leghidegebb napokon akár +14°C- ra is zuhanhat.

A nemzeti park működése[szerkesztés]

A park megközelíthető szárazföldön és vízen egyaránt. A tengeri megközelítés a Sharm el Sheik felöl napi túrákra induló, vagy a hosszabb (hetes) túrán közlekedő ’szafari’ hajókkal lehetséges. A kiépített horgonyzó helyeket igénybe venni egyéb hajók részére csak külön nemzeti parki engedéllyel lehetséges, és minden más fajta horgonyzás tilos. A park kb. 5 USD/fő belépődíját a hajón, a hajó személyzeténél, illetve szárazföldi belépés esetén a monumentális kapunál kell megfizetni.

A nemzeti park szárazföldön szervezett túrával, vagy egyénileg is látogatható. Kijelölt helyen a kempingezés is megengedett, és természetesen lehetőség van a tengeri élővilág megtekintésére is készülék nélküli búvárkodás keretein belül a kijelölt helyeken.

A területen három, a látogatók elöl elzárt, fokozottan védett rész található, ahol kizárólag a park obszervatóriuma végezhet tudományos vizsgálatokat.

Környezet[szerkesztés]

A Ras Mohammed Nemzeti Park nyugati határánál található egy másik nagyon kedvelt merülő hely, a második világháború során elsüllyesztett (1941. október 6.) SS Thistlegorm nevű szállítóhajó roncsa. A hajó az Egyiptomban állomásozó szövetségeseknek szállított gépjármű-, ruházati-, és egyéb ellátmányt. A roncs különlegessége továbbá, hogy Yves-Jacques Cousteau a ‘The living sea’ című filmjéhez végzett kutatás során találtak a roncsra 1955-ben, majd a felfedezés és a hajó pontos koordinátái feledésbe merültek, és nem is találták meg a roncsot 1990-ig. A 27 méterrel a felszín alatt található 128 m hosszú hajó kiemelt idegenforgalmi látványosság.[1]

  1. (2018. június 12.) „SS Thistlegorm” (en nyelven). Wikipedia.  

Források[szerkesztés]