Ranguni bombamerénylet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ranguni bombamerénylet
Ország Mianmar
Helyszín Rangun
Időpont 1983. október 9.
Típus bombatámadás
Áldozatok 21
Sérültek 46
Ranguni bombamerénylet (Mianmar)
Ranguni bombamerénylet
Ranguni bombamerénylet
Pozíció Mianmar térképén
é. sz. 16° 48′ 09″, k. h. 96° 08′ 52″Koordináták: é. sz. 16° 48′ 09″, k. h. 96° 08′ 52″

A ranguni bombamerényletet észak-koreai merénylők követték el a Burma fővárosába, Rangunba látogató Dél-Koreai elnök ellen 1983. február 23-án. A politikus túlélte a támadást, de 21 ember meghalt, 46 megsebesült.

A merénylet[szerkesztés]

Az észak-koreai ügynökök a bombát a ranguni Mártírok mauzóleumánál helyezték el, de a pokolgép még Cson Duhvan megérkezése előtt felrobbant. Az elnök azért késett, mert túl nagy volt a forgalom a városban. A robbanásban 17 dél-koreai, közöttük a kormány négy tagja meghalt. Az áldozatok között volt négy burmai állampolgár is. Cson Duhvan azonnal hazautazott, és Észak-Koreát tett felelőssé a merénylet elkövetéséért.

A burmai hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a pokolgépet három észak-koreai ügynök telepítette a mauzóleum tetőterébe, majd rádióirányítással hozták működésbe. A robbanás azért volt korai, mert a dél-koreai elnök érkezését jelző kürtszó véletlenül korábban hangzott el.

A merénylők[szerkesztés]

A három merénylő, az észak-koreai hadsereg egyik őrnagya és két századosa elmenekült a helyszínről, de a hatóságok a nyomukra bukkantak. Két nap múlva egyiküket tűzharcban agyonlőtték, a másik kettőt, miután sikertelenül próbálták kézigránáttal felrobbantani magukat, elfogták. Egyiküket, Kang Min Csult, aki együttműködött a nyomozókkal, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, társát kivégezték. Kang a 2000-es években szeretett volna Dél-Koreába jutni, és erre volt is fogadókészség Szöulban, de 2008-ban a ranguni börtönben meghalt.

Források[szerkesztés]