Radó Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Radó Péter
SzületettRadó Péter
1958. június 17.
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar magyar
HázastársaSulai Erika, pedagógus
GyermekeiRadó Mátyás (1986), Radó Márta (1988), Radó Hanna (1995)
Foglalkozásaoktatáskutató, oktatáspolitikai elemző
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1983, levéltártudomány, történettudomány)

A Wikimédia Commons tartalmaz Radó Péter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Radó Péter (Budapest, 1958. június 17. –) magyar oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző.

Életpályája[szerkesztés]

Radó Péter a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1976-ban. Egyetemi tanulmányait az ELTE levéltár–történelem szakán fejezte be 1983-ban. 1983 és 1988 között könyvtárosként dolgozott. 1988-tól az Országos Idegen Nyelvű Könyvtár Nemzetiségi Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, 1990-től a kutatócsoport vezetője volt. 1994-1996 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztályát, majd a Civil Kapcsolatok Igazgatóságát vezette. Lemondása után az Országos Közoktatási Intézetben oktatáskutatóként és az OSI-Budapest oktatási programjában tanácsadóként dolgozott. 1998-2001 között az OSI Oktatáspolitikai Intézetének igazgató helyettese volt. Az intézet megszűnése után két évig a szerb oktatási miniszter tanácsadójaként dolgozott. 2003-2007 között az Oktatáspolitikai Elemzések Központját vezette, majd 2008-2019 között az Expanzió Humán Tanácsadó vezető tanácsadója volt. Jelenleg a CEU Center for Policy Studies, 2020-tól a CEU Democracy Institute kutatója.

Radó Péter számos egyetemen tanít oktatáspolitikai elemzésről és a kisebbségek oktatásáról szóló kurzusokat. Nemzetközi fejlesztő szervezetek megbízásából tanácsadóként, szakértőként és képzőként dolgozott 18 délkelet-európai, kelet-európai és közép-ázsiai országban. Kisebbségszociológia, oktatáspolitikai elemzés, oktatási rendszerek kormányzása és a kisebbségek oktatása körében több mint nyolcvan tanulmányt és könyvet publikált magyarul, angolul és számos más európai nyelven. 2010-2014 között az OktpolCafé oktatáspolitikai blog társszerzője. 2012-2013-ban a Magyar Pedagógiai Társaság "Fehér könyv az oktatásról" [1] című stratégia elkészítését szolgáló program vezetője volt.

Radó Péter szűkebb szakterülete az oktatási rendszerek elemzése, oktatáspolitikai elemzés és tervezés, program- és közpolitika értékelés.

Szakterület[szerkesztés]

  • Oktatáspolitikai elemzés, tervezés, oktatási rendszerek elemzése
  • Oktatáspolitikák és oktatásfejlesztési programok értékelése
  • Kisebbségek oktatása, oktatási egyenlőtlenségek
  • Stratégiai tervezés és fejlesztés az oktatásban
  • Kisebbségkutatás

Könyvek[szerkesztés]

Publikációk[szerkesztés]

Egyéb publikációk[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

Prezentációk[szerkesztés]

Videók[szerkesztés]

Videóinterjúk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hazaeshaladas.hu/ftp/20130512_oktatas_feher_konyv_final_v4.pdf Archiválva 2015. szeptember 24-i dátummal a Wayback Machine-ben „Fehér könyv az oktatásról”

Források[szerkesztés]