RETScreen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
RETScreen
FejlesztőKanada kormánya | Több
Legfrissebb stabil kiadásRETScreen Expert 2016.09.19
Operációs rendszerWindows
Kategóriaszoftver
A RETScreen weboldala

A RETScreen tisztaenergia-kezelő szoftver (röviden RETScreen) Kanada kormánya által fejlesztett szoftvercsomag. A RETScreen Expert verziót a San Franciscóban tartott 2016-os Clean Energy Ministerial rendezvényen mutatták be széles körben.[1] A szoftver 36 nyelven, többek között magyarul is elérhető.

A RETScreen Expert a szoftver jelenlegi változata, melyet 2016. szeptember 19-én bocsátottak a nyilvánosság elé. A szoftver lehetővé teszi a potenciális megújuló energia- és energiahatékonysági projektek átfogó azonosítását, műszaki és pénzügyi életképességének értékelését és optimalizálását, a létesítmények tényleges teljesítményének mérését és ellenőrzését, valamint az energia megtakarítási és energiatermelési lehetőségek azonosítását.[2] A RETScreen Expert „Megtekintő módja” ingyenes, és a szoftver összes funkciójához hozzáférést nyújt. A RETScreen korábbi változataival ellentétben éves előfizetéses alapon új „Professzionális mód” is rendelkezésre áll, melyben a felhasználók a jelentéseket menthetik, kinyomtathatják stb.

A RETScreen 4 és a RETScreen Plus szoftvert magában foglaló RETScreen Suite csomag a RETScreen szoftver előző verziója. A RETScreen Suite kombinált hő- és villamosenergia-termelési (kogenerációs), valamint szigetüzemmódbeli elemzési lehetőségeket kínál.

A RETScreen Suite csomaggal ellentétben a RETScreen Expert egyetlen integrált szoftverplatform, mely részletes és átfogó archetípusok használatával értékeli a projekteket, és portfólió elemzési lehetőségeket is biztosít. A RETScreen Expert a felhasználót segítő adatbázisokat tartalmaz, egyebek között az éghajlati viszonyok globális adatbázisát – mely 6700 földi állomás és a NASA műholdas adatai alapján készült –, a külső viszonyítási alapok adatbázisát, továbbá költségadatbázist, projektadatbázist, hidrológiai adatbázist és termékadatbázist.[3] A szoftver nagy mennyiségű integrált oktatási anyagot, közte egy elektronikus tankönyvet is tartalmaz.[4]

Előzmények[szerkesztés]

A RETScreen első verzióját 1998. április 30-án bocsátották ki. A RETScreen 4. verzióját 2007. december 11-én bocsátotta ki Kanada környezetvédelmi minisztere Indonéziában, Balin.[5] A RETScreen Plust 2011-ben bocsátották ki.[6] A RETScreen Suite csomagot (mely tartalmazza a RETScreen 4-et, a RETScreen Plust és számos további frissítést) 2012-ben bocsátották ki.[7] A RETScreen Expertet 2016. szeptember 19-én bocsátották a nyilvánosság elé.[8]

Konfigurációs követelmények[szerkesztés]

A program használata Microsoft® Windows SP1, Windows 8.1, Windows 10 operációs rendszert és Microsoft® 4.7 vagy újabb verziójú .NET keretrendszert igényel.[9] A program Apple Macintosh számítógépeken a Parallels vagy a VirtualBox for Mac révén használható.[10]

Partnerek[szerkesztés]

A RETScreen irányítása Kanada kormányának minisztériuma, a Kanadai Természeti Erőforrások Hivatala (NRCan) Varennes-i CanmetENERGY Kutatóközpontjának a vezetésével és folyamatos anyagi támogatásával történik. Az alapcsapat[11] több más kormánnyal és többoldalú szervezettel működik együtt, és az ipar, a kormányzat és a felsőoktatási intézmények kiterjedt hálózatától kap műszaki támogatást.[12] A fő partnerek közé tartozik a NASA Langley Kutatóközpontja,[13] a Megújuló Energia és Energiahatékonysági Együttműködés (REEEP),[14] az ontariói Független Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (IESO),[15] az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) Műszaki, Ipari és Gazdasági Osztályának Energia Egysége,[16] a Globális Környezeti Alap (GEF),[17] a Világbank Szénalap Prototípusa[18] és a York Egyetem Fenntartható Energia Kezdeményezése.[19]

Felhasználási példák[szerkesztés]

2018 februárjában a RETScreen szoftvernek több mint 575 000 felhasználója volt az összes országra és területre kiterjedően.[20]

Egy független hatástanulmány[21] becslése szerint 2013-ra a RETScreen szoftver használata világszinten több mint 8 milliárd dolláros megtakarítást eredményezett a felhasználói tranzakciós költségek terén, évente 20 millió tonnával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, és legalább 24 GW tisztaenergia-kapacitás üzembe helyezését tette lehetővé.

A RETScreen széles körben használatos a tisztaenergia-projektek megkönnyítésére és bevezetésére. A RETScreent használták például:

  • az Empire State Building energia hatékony megoldásokkal történő modernizálására[22]
  • a 3M Canada gyártólétesítményeiben[23]
  • igen elterjedten az ír szélenergia-iparban a potenciális új projektek elemzésére[24]
  • több száz ontariói iskola teljesítménymutatóinak nyomon követésére[25]
  • a Manitoba Hydro kombinált hő- és áramfejlesztési (bioenergia-optimalizálási) programjában a benyújtott projektek szűrésére[26][27]
  • egyetemi és főiskolai kampuszok energiakezelésére[28]
  • a napelemek teljesítményének több éves felmérésére és értékelésére Torontóban, Kanadában[29][30]
  • az Egyesült Államok Légierejénél üzembe helyezett napelemes levegőmelegítő rendszerek elemzésére[31]
  • Ontario számos közigazgatási egységében az önkormányzati létesítmények energiahatékonyabb rendszerekkel történő modernizálási lehetőségeinek azonosítására.[32][33]

A RETScreen LinkedIn-oldalán található terjedelmes cikkgyűjtemény részletesen bemutatja, hogyan használták a RETScreent különféle esetekben.[34]

A RETScreent ezenkívül oktatási és kutatási eszközként használják több mint 1100 egyetemen és főiskolán világszerte, és a felsőoktatási szakirodalom is gyakran hivatkozik rá.[35] A RETScreen felsőoktatásbeli használatára a RETScreen hírlevelének „Publications and Reports” (Publikációk és jelentések), valamint „University and College Courses” (Egyetemi és főiskolai kurzusok) című szakaszai ismertetnek példákat. A hírlevél a letöltött szoftver felhasználói útmutatóján keresztül érhető el.

A RETScreen használatát kötelezően előírják vagy javasolják a tiszta energia használatát ösztönző programok világszerte, mindenféle kormányzati szinten – egyebek között az UNFCCC-ben és az EU-ban, Kanadában, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságban, az USA számos államában és Kanada több tartományában, továbbá városokban és községekben, illetve közművekben.[36] Országos és regionális RETScreen-továbbképzéseket tartottak Chile,[37] Szaúd-Arábia,[38] valamint 15 nyugat- és közép-afrikai kormány,[39] illetve a Latin-amerikai Energia Szervezet (OLADE) hivatalos felkérésére.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

A RETScreen International 2010-ben megkapta a kanadai kormány közszolgáknak adományozott legmagasabb kitüntetését, a Public Service Award of Excellence[40]-et.

A RETScreent és a RETScreen csapatát több más tekintélyes díjjal is jutalmazták, egyebek között az Ernst & Young/Euromoney Global Renewable Energy Award díjával, az Energy Globe díjjal (országos díj Kanadának) és a GTEC (Government Technology Exhibition and Conference) Distinction Award érmével.[41]

Értékelések[szerkesztés]

A vízenergiával foglalkozó rész béta-verziójáról írt értékelésében a Nemzetközi Energiaügynökség „lenyűgözőnek” nevezte a szoftvert.[42] Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kijelentette, hogy a RETScreen „rendkívül hasznos eszköz”.[43] A RETScreent emellett úgy is jellemezték, mint „a megújuló energia-rendszerek gazdasági értékelésére rendelkezésre álló kisszámú eszköz egyike – sőt, messze legjobbika”, illetve a tisztaenergia-piac „koherenciáját... fokozó eszköz” világszerte.[21]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Canada, Mexico and the United States Show Progress on North American Energy Collaboration. News.gc.ca , 2016. június 3. (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  2. Clean Energy Solutions Center: Financial Analysis with RETScreen (Video). Youtube.com . (Hozzáférés: 2016. október 20.)
  3. NASA - NASA Collaboration Benefits International Priorities of Energy Management. Nasa.gov , 2010. február 24. [2017. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  4. Clean Energy Project Analysis, RETScreen® Engineering & Cases Textbook: M154-13/2005E-PDF - Government of Canada Publications (PDF). Publications.gc.ca . (Hozzáférés: 2016. február 24.)
  5. Archived - CANADA LAUNCHES CLEAN ENERGY SOFTWARE - Canada News Centre. News.gc.ca , 2007. december 11. [2012. március 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  6. RETScreen adds energy performance analysis module. REEEP.org . [2018. december 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  7. Archived - RETScreen International Newsletter - 2012-06-05: Major Upgrade to RETScreen Software. Web.archive.org , 2012. június 5. [2015. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  8. Archived - RETScreen International Newsletter - Coming Soon: RETScreen Expert Software. Web.archive.org , 2015. január 30. [2015. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  9. RETScreen, Natural Resources Canada. Nrcan.gc.ca . (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  10. Archived - RETScreen International - FAQ - Windows/Excel & other. Web.archive.org , 2015. április 24. [2015. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  11. Archived - RETScreen International Core Team. Web.archive.org . [2015. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  12. Archived - RETScreen International Network of experts. Web.archive.org . [2015. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  13. NASA - POWER. Nasa.gov . [2017. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  14. Renewable Energy and Energy Efficiency Partnership (REEEP). REEP.org . (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  15. IESO. IESO.ca . (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  16. About DTIE. Uneptie.org . [2018. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  17. Global Environment Facility. Thegef.org . [2016. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  18. Carbon Finance at the World Bank: Prototype Carbon Fund. Wbcarbonfinance.org . [2017. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  19. Sustainable Energy Initiative. Yorku.ca . (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  20. Archived - RETScreen International - RETScreen Software: Cumulative Growth of User Base. Web.archive.org . [2015. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  21. a b Archived - RETScreen International: Results & impacts 1996-2012 (PDF). Web.archive.org . [2015. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  22. Archived - RETScreen International - Energy Performance Contracting (PDF). Web.archive.org . [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  23. 3M Canada Deploys RETScreen Software
  24. Archived - RETScreen International - Wind Power and Biomass Heating Projects Seamus Hoyne, TEA and Tipperary Institute (PDF). Web.archive.org . [2014. augusztus 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  25. School Board Energy Managers Lead Way
  26. Bioenergy Optimization Program. Hydro.mb.ca . (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  27. Archived - RETScreen International - Power Smart Bioenergy Optimization Program. Web.archive.org , 2011. június 1. [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 24.)
  28. Universities and Colleges Reduce Carbon
  29. Solarcity Technology Assessment Partnership (PDF). Explace.on.ca , 2009. június 1. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  30. Horse Palace Photovoltaic Pilot Project: Update Report (PDF). Solarcitypartnership.ca , 2012. január 1. [2013. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  31. AN EVALUATION OF SOLAR AIR HEATING AT UNITED STATES AIR FORCE INSTALLATIONS. Dtic.mil . [2013. szeptember 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  32. Katelyn McFadyen and Cristina Guido - Municipal Energy Champions
  33. Internet Archive Wayback Machine. Web.archive.org , 2014. augusztus 8. [2015. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  34. Archived - RETScreen International Newsletter. Web.archive.org , 2015. december 22. [2016. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  35. Például egy 2018. február 7-én végzett Google Scholar-keresés több mint 5500 találatot adott.
  36. Archived - RETScreen International - Clean Energy Policy Toolkit. Web.archive.org , 2012. szeptember 21. [2015. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  37. Archived - RETScreen International - CER Chile Implements RETScreen Training Program. Web.archive.org , 2014. október 24. [2015. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  38. Archived - RETScreen International - Saudi Arabia Builds Clean Energy Capacity. Web.archive.org , 2014. május 2. [2015. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  39. Archived - RETScreen International - Strengthening the Foundations of Clean Energy in West Africa. Web.archive.org , 2014. május 2. [2015. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  40. Public Service Award of Excellence 2010 (PDF). Ottawacitizen.com . (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  41. Archived - RETScreen International - Awards. Web.archive.org , 2011. február 3. [2015. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  42. Assessment Methods for Small-hydro Projects (PDF). Ieahydro.org . (Hozzáférés: 2016. október 24.)
  43. RETScreen Clean Energy Project Analysis Software | Environmental software tools for accounting, carbon footprinting & sustainability performance. Environmenttools.co.uk . (Hozzáférés: 2016. július 15.)

További információk[szerkesztés]