Ródéf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A ródéf (héberül רוֹדֵף, újhéberben ródef, szó szerint "üldöző"), a tradicionális zsidó jogban olyan személyt jelent, aki valakit azért "üldöz", hogy meggyilkolja.

Forrása[szerkesztés]

A zsidó törvény értelmében az ilyen személyt bárkinek meg lehet ölnie (a személy érdekében, hogy ne követhesse el azt a tettet), feltéve, hogy előtte figyelmeztette, hogy álljon meg, amit az illető visszautasított. A törvény egyetlen forrása a Babilóniai Talmud Szanhedrin 73a fejezetének misnája, miszerint:

  • Az üldözőket (ródéf) meg kell menteni [attól, hogy megtegyék, amit akarnak], akár az életük árán is [tehát előtte megölhetőek]. [Ide tartozik:] Aki a szomszédját (ismerősét, barátját) üldözi, hogy megölje (ródéf ahar havéró lehargó); [vagy] férfit [üldöz pederasztriára]; [vagy] eljegyzett menyanyszonyt.
  • De aki egy állatot üldöz [szexuális célból], vagy megszentségteleníti a szombatot, vagy bálványimádást követ el, nem kell megmenteni [attól, hogy elkövesse a bűnt] az élete árán.

Ez a törvény, a dín ródéf, az üldöző törvénye, ami a zsidó jog azon kevés rendelkezésének egyike, ami speciális esetekben megengedi az ölést.

Modern alkalmazása[szerkesztés]

Az utóbbi években számos rabbi állította, hogy egyes közéleti személyiségek kimeríthetik a rodef státusz fogalmát, amivel feltételezések szerint a megölésükre buzdítottak. Közülük a legismertebb volt izraeli korábbi miniszterelnöke, Jichák Rabin, akit egyesek ródéfnek bélyegeztek az Oslói Békeszerződés miatt,[1] és 1995-ben meggyilkolták. A merénylő, Jigal Amir, következetesen a dín ródéf alapján igazolta tettét, azon az alapon, hogy a palesztinoknak tett engedmények szerinte zsidó életeket veszélyeztetnek.[2]

Izrael jogrendje a dín ródéf törvényét nem ismeri el, melynek következtében Jigal Amirt többszörös életfogytiglan börtönbüntetésre ítélték a kegyelem lehetősége nélkül.

Az Oslói Békeszerződés megítélése erősen ellentmondásos Izraelen belül és megosztotta a lakosságot, mert a kormány politikájának alapvető megváltozását jelentette, hogy tárgyalásokba bocsátkozott olyan, korábban terroristának tekintett szervezetekkel, mint a PFSZ.[3]

Más esetekre is volt példa. 2005-ben Avigdor Neventzhall, prominens izraeli rabbi, azt állította, hogy „tudomásul kell venni, hogy bárki, aki fel akarja adni az izraeli földet, olyan, mint egy ródéf”,[4] ami nagy felzúdulást keltett és egy különleges vitát a Kneszetben.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Yudelman, Michal: Massive rally honors Rabin. Crowd estimated up to 200,000.. Jerusalem Post. [2000. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. augusztus 21.)
  2. Stern, Jessica: Talking with Jewish Extremists. PBS. (Hozzáférés: 2006. augusztus 21.) Excerpted from Terror in the Name of God: Why Religious Militants Kill, ISBN 0-06-050533-8.
  3. Oslo - Reflections on a decade of death. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. január 31.)
  4. Shragai, Nadav: Top rabbi: Din rodef on anyone ceding land. Haaretz. (Hozzáférés: 2006. augusztus 21.)
  5. Shragai, Nadav: Knesset to debate rabbi's 'rodef' remarks. Haaretz. (Hozzáférés: 2006. augusztus 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]