Ugrás a tartalomhoz

Quantitative trait locus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csontritkulásos betegeken 1100 mikroszatelit marker használatával végzett vizsgálat eredménye. A 20-as kromoszómán lokalizálták a fő QTL-t.

A quantitative trait locus vagy QTL az a régió a kromoszómákon belül, ahol a mennyiségi tulajdonság kialakításában szerepet játszó gének helyezkednek el.

A QTL a kvantitatív genetika terén folyó kutatások fő tárgya, azon alapul, hogy sokkal több fenotípusos jeggyel rendelkezünk, mint ahány génnel. A vizsgálatokhoz hatékony fenotipizálás, pedigré és marker adat szükséges számos hozzátartozótól.

A QTL fogalmának magyar megfelelője még nem kristályosodott ki, több megnevezés is használatos rá: mennyiségi jelleg lokusz,,[1] mennyiségi tulajdonságok lokuszai,[2] mennyiségi tulajdonságokat meghatározó lokuszok, mennyiségi jellegekért felelős lókuszok, mennyiségi tulajdonság kialakításában szerepet játszó kromoszómarégiók vagy egyszerűen QTL.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gervai Judit (2009. március 1.). „Viselkedésgenetika a humán genom megfejtése előtt és után: kvantitatív és molekuláris genetikai alapok”. Pszichológia 29 (1), 3-23. o, Kiadó: Akadémiai Kiadó. ISSN 2060-2782. DOI 10.1556/Pszicho.29.2009.1.2.  [halott link]
  2. Galbács Zsuzsanna. [http://www.szie.hu/file/tti/archivum/Galbacs_disszertacio_2009.pdf Szőlőfajták mikroszatellit alapú ujjlenyomatának és pedigréjének meghatározása]. Gödöllő: Szent István Egyetem Gödöllı Növénytudományi Doktori Iskola (2009). Hozzáférés ideje: 2010. január 17. 

További információforrások[szerkesztés]