Pyeng Threadgill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pyeng Threadgill
Életrajzi adatok
Születési névPyeng Dubra Threadgill
Született1977. november 14. (46 éves)
New York
Származásafroamerikai
SzüleiHenry Threadgill
Christina Jones
Pályafutás
Műfajokblues, blues, dzsessz
Hangszerénekhang
Tevékenységénekes

Pyeng Threadgill weboldala
SablonWikidataSegítség
Pyeng Threadgill
Nem található szabad kép.(?)
Pyeng Threadgill

Pyeng Threadgill (New York, 1977. november 14. –) amerikai blues-, dzsessz- és soulénekesnő, dalszerző.

Pályakép[szerkesztés]

Pyeng Threadgill New York-i Lower East Side-on született. Szülei az Urban Bush Women tánccsoport alapító tagjai. Threadgill az Oberlin Conservatory of Music(wd)on klasszikus zenét tanult. Az énekesnőt már tinédzser korában az avantgárd tánc- és színházi pálya érdekelt. Elnyerte a Mellon ösztöndíjat, és Brazíliában is tanult zenét.

2004-ben Threadgill megszerezte első szerződését, és a független Random Chance Recordson keresztül kiadta debütáló albumát (Sweet Home: Pyeng Threadgill Sings Robert Johnson). Az album 11 Robert Johnson dal feldolgozásait tartalmazza, mindegyiket más-más zenei műfajban. Egy évvel később megjelent második albuma, az Of The Air, amely a The Cure brit rockzenekar „Close to Me” című számának feldolgozását is tartalmazza. A megjelenést európai körút követte.

Rendszeresen fellépett különböző New York-i helyszíneken, mielőtt a kaliforniai Berkeley-be költözött.

Threadgill szerepelt a Fillmore Jazz Festival színpadán, és fellépett a Montreal Jazz Fesztiválon, a Detroit Institute of The Artson, a Sun Side Jazz Clubban Párizsban. 2006-ban szerepelt egy dokumentumfilmben Youssou N'Dour főszereplése mellett (Retour à Gorée).

Több évnyi fellépés és lánya nevelése után Threadgill írt egy művet olyan szerzők novellái alapján, mint Jamaica Kincaid és Bruno Schulz.

A Portholes To A Love & Other Short Stories című dalciklusa 2008-ban a New York Foundation for the Artstól zeneszerzészői ösztöndíjat kapott. Ez lett az alapja harmadik albumának, amelyet 2009-ben adott ki.

2010-ben Threadgill fellépett a Clifford Brown Jazz Festivalon. Együttműködik Marc Cary(wd) zongoraművésszel, valamint különböző színházi projektekkel.[1]

Albumok[szerkesztés]

  • 2004: Sweet Home: Pyeng Threadgill Sings Robert Johnson
  • 2005: Of The Air
  • 2009: Portholes To A Love & Other Short Stories
  • 2018: Head Full Of Hair, Heart Full Of Song

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

?

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Pyeng Threadgill című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.