Pullman Company

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pullman Company
Típusüzleti vállalkozás
Alapítva
Megszűnt1987
Székhely
AlapítóGeorge Pullman
Iparág
  • vasút
  • manufacture of railway locomotives and rolling stock (NACE 30.2)
  • vasúti személyszállítás, interurbán
Termékekvasúti jármű
LeányvállalataiPullman Car Company, Ltd
A Wikimédia Commons tartalmaz Pullman Company témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A George Pullman által alapított Pullman Company[1] vasúti kocsikat gyártott a 19. század közepétől-végétől a 20. század első feléig, az Amerikai Egyesült Államokban a vasutak fellendülése idején. A 19. század végi tömegtermelés gyors fejlődése és a riválisok felvásárlása révén a vállalat gyakorlatilag monopóliumot alakított ki a hálókocsik gyártása és tulajdonlása terén.

A súlyos gazdasági visszaesés idején a vállalat dolgozóinak 1894-es Pullman-sztrájkja az amerikai munkástörténet átalakító pillanatának bizonyult. 20. század eleji csúcspontján a vállalat kocsijai évente 26 millió embert szállásoltak el, és tulajdonképpen "a világ legnagyobb szállodáját" üzemeltette.[2] Gyártó munkásai kezdetben egy tervezett munkásközösségben, úgynevezett vállalatvárosban éltek, amelyet Pullman néven emlegettek.[3]

Pullman fejlesztette ki a hálókocsit, amely az 1980-as évekig az ő nevét viselte. A Pullman nemcsak gyártotta a kocsikat, hanem üzemeltette is azokat az Egyesült Államok legtöbb vasútvonalán, fizetett a vasúttársaságoknak, hogy a kocsikat a vonatokhoz kapcsolják. Cserébe a 20. század közepére ezek a vasúttársaságok a Pullman teljes tulajdonába kerültek. A vállalathoz kapcsolódó szakszervezet, az A. Philip Randolph által alapított és szervezett Hálókocsikísérők Testvérisége a 20. század egyik legerősebb afroamerikai politikai szervezete volt. A vállalat ezrével épített villamosokat[4] és trolibuszokat is a városokban való használatra.[5] A második világháború utáni változások az autó- és repülőgépes közlekedésben a vállalat vagyonának meredek hanyatlásához vezettek. A vállalat 1968-ban összeomlott, egy utódvállalat még 1981-ig folytatta működését.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Pullman Company. Pullman Museum
  2. Pullman Company Archives. Newberry Library, 1995 (Hozzáférés: 2018. április 9.)
  3. South Shore Journal - Marktown: Clayton Mark's Planned Worker Community in Northwest Indiana. [2012. szeptember 13-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Middleton, William D. || || 1967. The Time of the Trolley, p. 424. Milwaukee: Kalmbach Publishing. ISBN 0-89024-013-2.
  5. Sebree, Mac; and Ward, Paul (1973). Transit's Stepchild, The Trolley Coach (Interurbans Special 58), p. 173. Los Angeles: Interurbans.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Pullman Company
A Wikimédia Commons tartalmaz Pullman Company témájú médiaállományokat.

Pullman Company publikációk[szerkesztés]

Pullman kutatás[szerkesztés]