Puimré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Puimré[1]
Q3G43M17G17N5
Z1

Puimré ókori egyiptomi nemesember, építész, Ámon második prófétája volt a XVIII. dinasztia idején, III. Thotmesz és Hatsepszut uralkodása alatt.[2]

Apja neve Puia, anyja Noferiah királyi dajka, aki talán II. Thotmesz dajkája volt. Puimré feliratain kétszer is utal arra, hogy a királyi udvarban nőtt fel. Két felesége ismert, Tanofret és Szeniszeneb,[1] utóbbi Puimré felettesének, Ámon főpapjának, Hapuszenebnek a lánya, aki Ámon isteni imádója volt, és szintén fontos szerepet töltött be az isten kultuszában.[3] Két fia volt, egyikük, Menheper III. Thotmesz halotti templomának papja volt.

Puimré tevékenységéről nem sokat tudni, de felirataiból annyi kitűnik, hogy Hatsepszut számos építkezéséhez volt köze. III. Thotmesz uralkodása alatt halt meg. Sírja, a TT39 a thébai nekropoliszban, El-Khokhában található, a Nílus nyugati partján, Luxorral szemben. Puimré főleg erről a sírról ismert; a domborművekkel díszített sírok nem voltak gyakoriak ebben az időben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Porter and Moss, Topographical Bibliography: The Theban Necropolis
  2. Tomb of Puyemre, in EL-KHOKHA, tomb No. 39, at Thebes. [2009. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 20.)
  3. O'Connor, David and Cline, Eric H. Thutmose III: A New Biography University of Michigan Press. 2006 ISBN 978-0472114672.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Puimre című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Puimre című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.