Pszinapszis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A PszinapszisBudapesti Pszichológiai Napok[1] Európa legnagyobb, kizárólag diákok által szervezett tudományos-kulturális rendezvénye, amely 1997 óta minden év tavaszán megrendezésre kerül, évente változó témával és főcímmel.

A rendezvény pszichológiai témájú, de nem csak pszichológusoknak, hanem a pszichológia iránt érdeklődő laikusoknak is szól. Rendszeres előadók közé tartoznak: Bagdy Emőke, Mérő László, Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás. A Pszinapszis jogi és infrastrukturális hátterét a Pszichodiák Alapítvány[2] biztosítja.

A Pszinapszis története[szerkesztés]

Az első Pszinapszist 1997-ben rendezték, ekkoriban bővült ugyanis a pszichológia szak az ELTE-n 15-20 főről 60 fősre évfolyamonként. Ezért felmerült az igény egy nagy szakmai rendezvényre, ahol az egyetemen „hanyagolt”, de érdekes témákról hallgathatnak előadásokat a látogatók, s amely nem csak a pesti, hanem a vidéki, sőt a határon túli pszichológushallgatókat is vendégül látja. A rendezvény neve a szinapszis szóból ered, amely a sejtek közötti ingerületátvitel helye, így utalván a látogatók és előadók közötti eszmecserére.

A Pszinapszist eleinte 6-7 fő szervezte, az előadásokat pedig az Izabella utcai (ma ELTE PPK-s) épület 301-es termében tartották. A rendezvény olyan gyorsan nőtt, hogy a 3. már az Almássy Téri Szabadidőközpontban fért csak el. 2001-ben, az 5. Pszinapszis alkalmával a három nap alatt már 4000 látogató érkezett a rendezvényre, s ezt már 32 ember szervezte. 2002-ben már 51 szervező volt, és ekkortól kezdve állandósulni látszik a 3-4000-es látogatószám, az önkéntes szervezőké ma már meghaladja a nyolcvanat. 2003-ban több nagy változás is bekövetkezett, ekkor ugyanis nem az Almássy Téri Szabadidőközpontban, hanem a Petőfi Csarnokban volt, másrészt pedig kétféle jegyet lehetett kapni: szakmai jegyet, ami egész napra szólt, és az előadásokon lehetett részt venni vele, valamint külön koncertjegyet.

2004-ben történt talán a legnagyobb változás: ekkor változott a rendezvény neve „Budapesti Pszichológus Napok”-ról „Budapesti Pszichológiai Napok”-ra. Azóta a pszichológia iránt érdeklődő laikusok csoportja számára is nyitottá vált a rendezvény. Ekkor ugyanis egy nagy generációváltás után az új szervezőgárda újra kitalálta a Pszinapszist. Ekkor született meg a Pszinapszis szlogenje is, mely a szervezők fő céljait fogalmazza meg: „megismertetés, elfogadtatás, népszerűsítés”.

Állandó programok[szerkesztés]

Előadás – Meghívott szakemberek – általában pszichológusok, de előfordulnak pszichiáterek, pedagógusok, különféle terapeuták – által tartott élő előadások, magyarul illetve angolul.

Videókonferencia – Külföldi szakemberek által tartott élő, de nem személyes, hanem online kapcsolattal (Skype) létrejövő előadások. A szakemberek a világ minden tájáról vesznek részt a rendezvényen, ám elsősorban amerikai előadókra lehet számítani minden évben.

Műhely/Workshop – Meghívott szakemberek által tartott műhelyfoglalkozások, amelyeken a látogatók kis csoportokban saját élményt szerezhetnek a különféle – általában pszichológiai – módszerekről.

Civil utca – Alapítványok, képzőhelyek mutatkoznak be standjaiknál.

Élő könyvtár – Az egyik folyosón kialakított „könyvtárból” különböző, valamilyen szempontból (pl. foglalkozás, élethelyzet) különleges embereket lehet „kikölcsönözni” egy fél órás beszélgetésre.

Relax szoba – Babzsákokkal teli, nyugodt pihenőhely a rendezvény területén, ahol masszázs és jóga várja a látogatókat.

Teaház – A szervezők által üzemeltetett teázó helyiség, ahol többnyire lehetőség nyílik az előadókkal való beszélgetésre, esetenként dedikálásra.

Élménygyűjtő – Különféle pszichológiai játékok, tesztek, érdekességek kipróbálására kialakított hely.

Könyvesház – Pszichológiai témájú könyvek illetve a Pszinapszis DVD megvásárlására kínál lehetőséget.

A fent említett állandó programokon kívül minden évben színes kulturális kínálattal várja a rendezvény a résztvevőket.

Eddigi főcímek[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]