Ugrás a tartalomhoz

Psalmopoeus victori

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Psalmopoeus victori
Kifejlett nőstény
Kifejlett nőstény
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Pókszabásúak (Arachnida)
Rend: Pókok (Araneae)
Alrend: Négytüdős pókok (Mygalomorphae)
Öregcsalád: Theraphosoidea
Család: Madárpókfélék (Theraphosidae)
Alcsalád: Psalmopoeinae
Nem: Psalmopoeus
Faj: P. victori
Tudományos név
Psalmopoeus victori
Mendoza, 2014
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Psalmopoeus victori témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Psalmopoeus victori témájú kategóriát.

A Psalmopoeus victori pókfaj a madárpókfélék (Theraphosidae) családjának Psalmopoeinae, vagy más rendszerezés szerint Aviculariinae alcsaládjában. A faj az első Mexikóban gyűjtött falakó életmódú madárpók.

A faj első példányát 2008-ban gyűjtötték, leírására 2014-ben került sor. A faj tudományos nevét Víctor H. Jiménez Arcos mexikói herpetológus után kapta, aki az első példányt megtalálta.

Elterjedése

[szerkesztés]

A fajt kizárólag Mexikó Veracruz államában gyűjtötték esőerdei területeken.

Megjelenése

[szerkesztés]

Megjelenése tükrözi falakó életmódját, lábai hosszúak, teste viszonylag kisebb. A kifejlett hím testhossza 3,2-, a nőstényé 4,8 cm körül alakul. Megjelenése hasonlít közeli rokonára a Psalmopoeus reduncusra, bár színezete eltérő. A hím előtestpajzsa (carapace) olivazöldes, a csípők, a rágók, és a sternum feketék. Az utótest szürke szőrökkel fedett, háti oldalán hosszú vöröses sertékkel. A lábak és a tapogatóláb sötétzölden irizálnak, oldalt hosszú, szürke szőrök figyelhetők meg.

A nőstény esetében az előtestpajzs és a rágók felső felszíne zöldes fényű, a csípők és a sternum fekete. A potroh fekete színű, háti felszínén hosszú vöröses szőrökkel. A lábak és a tapogatók sötétzöld fényűek, leginkább a tapogatók, illetve az I. és II. lábpár combján. A III. és IV. lábak hosszú vörös szőrökkel díszítettek.

Életmódja

[szerkesztés]

A faj Mexikó trópusi őserdei területén él. Fák törzsén, annak repedéseiben, hézagaiban, közepes magasságban. Éjszakai életmódot folytat.

Védelme

[szerkesztés]

A faj biológiájának további ismeretére lenne szükség a faj védelmét célzó intézkedések megtervezéséhez. Az élőhelye rendkívül kis területre korlátozódik, könnyen lehet, hogy ez a faj egyetlen előfordulási területe. Megtalálásának helyszínén erős emberi tevékenység zajlik. Dekoratív küllemének köszönhetően könnyen válhat az illegális kisállat kereskedelem célpontjává is.

Külső hivatkozások

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]