Promina (hegység)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Promina
A Promina látképe
A Promina látképe

Magasság1148 m
Hely Horvátország
HegységDinári-hegység
Legmagasabb pontČavnovka (1148 m)
Kormezozoikum
Elhelyezkedése
Promina (Horvátország)
Promina
Promina
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 55′ 50″, k. h. 16° 09′ 40″Koordináták: é. sz. 43° 55′ 50″, k. h. 16° 09′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Promina témájú médiaállományokat.

A Promina egy kisebb hegység Horvátországban, Észak-Dalmácia területén és Šibenik-Knin megye középső részén. A Dinári-hegység része.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Promine név ókori eredetű, egy illír törzs nevéből származik. Erről kapta a nevét a római Promona városa, mely eredetileg Liburnia székhelye volt. Régen Promonának hívták a Krka és a Cetina közötti területet is. A Čavnovka hegycsúcs az ősi Čavina kápolnáról kapta a nevét, mely egykor a hegy tetején állt. A régi térképeken Čavinicának is írják.

Fekvése[szerkesztés]

Drništől északra, Knintől délre fekszik. Nyugatról a Krka folyó szurdoka, délen a Čikola-szurdok, keleten pedig a Petrovo polje határolja.

Leírása[szerkesztés]

A Promina gerince észak-déli irányú, ellipszis alakú. Főcsúcsa a Čavnovka (más néven Velika Promina) a horvát statisztikai hivatal szerint 1148 m magas (a horvát hegymászó szövetség adatai szerint 1147 méter). További csúcsai délkeleten a Čavinica (1109 m), északnyugaton az Orlovac (1023 m), további csúcsai 1000 méter alattiak.

A Promina uralja az alatta fekvő környező tájat. Gyönyörű kilátás van innét délre a Miljevačka-fennsíkra, valamint a Krkára és a Čikolára. A tetejéről jól láthatók az Adriai-tenger 30 km-re fekvő szigetei is. A teteje alatt egy hegyi menedékház található. A gerincen fenyők és gyertyánok nőnek, a keleti lejtőn sok a forrás és ásványi anyagokban (szén, gipsz stb.) is gazdag. A tetőre számos túraútvonal és egy makadám erdei út vezet. A főcsúcson egy volt laktanya körülkerített, romos épületei és két ma is működő távközlési adó állnak. Az elkerített területen, a telekommunikációs antennák mellett áll egy földmérési jel, egy háromszögelési pont oszlopa. A kerítés külső oldalán a mozgás az esetleges aknaveszély miatt tilos.

Növényvilág[szerkesztés]

A Promina hegyvidéki flórájában eddig 530 különféle növényfaj ismert.

Források[szerkesztés]

Dinarskogorje.com:Promina (horvátul)