Prince of Persia 3D

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Prince of Persia 3D
Fejlesztő Red Orb Entertainment
Avalanche Software (Dreamcast)
Kiadó The Learning Company
Mattel Interactive (Dreamcast)
Sorozat Prince of Persia
Motor NetImmerse
Platformok Microsoft Windows, Dreamcast
Kiadási dátum Microsoft Windows
US: 1999. szeptember 25.
EU: 1999 október
Dreamcast
USA: 2000. december 5.
Verzió 1.1
Legfrissebb kiadás
Stabil 1.1 (Patch 1)
Műfaj Platformjáték
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár ESRB Teen.svg ESRB: T
USK-besorolás USK 12
Adathordozó

A Prince of Persia 3D egy platformjáték, fejlesztést az előző részektől eltérően a a Red Orb Entertainment végezte, a kiadói teendőket pedig a The Learning Company látta el. A játék 1999 októberében jelent meg Európában, Észak-Amerikában egy kicsivel korábban, 1999. szeptember 25-én, míg a Dreamcast változat pedig 2000. december 5-én.

A Dreamcast verzió Prince of Persia: Arabian Nights címmel került a piacra, az Avalanche Software fejlesztette és a Mattel Interactive adta ki, aki korábban felvásárolta a PC-s verzióért felelős Red Orb Entertainment és The Learning Company cégeket. A különbség közöttük, hogy az irányítási problémák és egyéb programhibák (bug) közül sokat javítottak, így a játékélmény is javult, azonban a kamerakezelésen, amit elég sok kritika ért korábban, nem változtattak. Észak-Amerikán kívül ez a változat máshol nem került a boltokba.

Történet[szerkesztés]

A történet kezdetén a Herceg és Perzsia szultánja meglátogatja Assant, a szultán öccsét. Amikor megérkeznek és fogadást tartanak a tiszteletükre, egy hastáncosnő megöli a testőreiket, Assan elfogatja fivérét, a Herceget pedig börtönbe veti, de a főhősnek sikerül megszöknie.

Kiderül, hogy a szultán sok-sok évvel ezelőtt ígéretet tett testvérének, hogy a lánya Rugnorhoz, Assan torz fiához (félig ember, félig tigris) megy majd feleségül, nem pedig a Herceghez. Amikor a szultánhoz ér és megtudja, nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy szeretett felesége másé legyen, Assan megpróbálja megölni, feléje dobja tőrét, de a szultán a Herceg elé ugrik és megvédi, ezután a Herceg Rugnort veszi üldözőbe, aki fogságban tartja a hercegnőt. Látja, amint ellenfele egy hatalmas léghajóra viszi kedvesét, de még éppen fel tud rá jutni. Rugnor úgy dönt, mivel a hercegnő nem hódol be neki (Amikor közeledni próbál hozzá, elveszi tőle a kardját és megvágja vele), megszabadul tőle és egy óriási gépezethez kötözi. Egy utolsó lehetőséget ad a hercegnő számára, hogy megmeneküljön, azonban ő arcon köpi.

Ezután két befejezés is következhet: Az egyikben a Herceg még időben legyőzi Rugnort (belezuhan abba gépezetbe, amivel a hercegnőt akarta összezúzni) és kiszabadítja szerelmét, akivel egy lamasszu (szárnyas teremtmény) hátán elrepül, de nem Perzsia felé, hanem pont az ellenkező irányba.

Ha viszont a játékos kifut az időből (nagyjából két perc áll a rendelkezésére, hogy végezzen Rugnorral), akkor a hercegnőt összenyomja a gépezet, a Herceg eldobja a kardját és térdre rogy, Rugnor pedig megöli.

Fejlesztés[szerkesztés]

A játékot a korábbi anyacégtől, a Broderbundból kiváló csapat, a Red Orb Entertainment készítette. Pénzügyi nehézségek miatt kényszerültek arra, hogy a játék a tervezetnél korábban megjelenjen, így a tesztelési fázist elhagyták, ezért több hiba is bennmaradt a boltokba kerülő programban. Ráadásul a játékot először a Mattel, majd a The Learning Company cégnek is eladták.

Fogadtatás[szerkesztés]

Fogadtatás
Az értékelő dobozban látott értékek a PC-s verzióra vonatkoznak.
Összesített pontszámok
Gyűjtőoldal Pontszám
GameRankings 64.2/100[1]
Tesztpontszámok
Szerző Értékelés
GameSpot 6/10[2]
IGN 8.2/10[3]
sg.hu 2/5[4]

A játék vegyes kritikákat kapott, a GameRankings átlagában 64,2%-ot ért el, 22 értékelést alapul véve.[1] Az IGN 8,2 pontot adott rá, kiemelve a szép grafikát és a folyamatos animációkat, illetve az akrobatikus részeket.[3] A Gamespot szerint a karakterek kidolgozása, a nehézkes irányítás és a rossz kameraállások voltak a főbb negatívumok, amit egy kicsit ellensúlyoztak az akció részek.[2]

Az sg.hu tesztje szerint a játék a három és fél éven át tartó fejlesztés ellenére is teli van hibával és nem váltja be az általa támasztott elvárásokat. Pozitívumként értékelték, hogy maga a játék viszonylag változatos, illetve a harcrendszert is érték újítások, mint például a nyilazás lehetősége. Kritika főleg azért érte, mert a lassabb, kalandjátékos részeket nem sikerült az alapvetően akciódús játékmenettel összhangba hozni, valamint hiányzik a történet mélysége, ami így érdektelenségbe fullad, ezt pedig a főhős interaktivitásának hiánya is tetézi. Ugyan kellően hosszú a végigjátszása, de a játék újrajátszhatósági értéke alacsony. Negatívumként értékelik továbbá, hogy a játék kezelése, illetve annak beállítása nehézkes, emellett macerás harci módba és vissza váltani. Dicsérték a játék grafikáját, ami főleg a karakterek kidolgozásánál és az intro, illetve outro videóknál észrevehető, a többi átvezető jelenet viszont már kevésbé színvonalas. A remek háttérzene és beszédhangok ugyan javítanak az összképen, de a számos kisebb-nagyobb hiányosság - mint amilyen az alapvetően kontrollerre tervezet irányítás és az egér támogatás hiánya, a rossz kamerakezelés és a térkép hiánya - nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Prince of Persia 3D végül csak két csillagot kapott az ötből.[4]

Az 576 Konzol értékelése viszont pozitív képet adott a játék Dreamcast változatáról. Kiemelték, hogy nem hasonlít a korábbi Prince of Persia játékokra, leszámítva, hogy a környezete hasonló. A 2D-s megjelenítést 3D-s váltotta fel és sok logikai feladvány található a játékban, ami gondolkodtató játékmenetet eredményezett. A sok kihívás viszont egy átlag játékos számára kissé nehézzé teheti a játékot. A bevezető jelenet meglehetősen darabos, a grafika viszont összességében szép, legfeljebb a szereplők szögletes kidolgozásában lehet hibát találni. A könnyen tanulható, jól sikerült irányítás és az arab zenékkel megteremtett remek hangulat, valamint a játékmenet kihívásainak hála 9 pontot adtak a játékra, a más tesztekben többször kritizált kamerakezelést és programhibákat sem említik.[5]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Prince of persia[halott link] - online böngészőben játszható flash játék

Prince of Persia 3D a MobyGames adatbázisában

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b GameRankings: Prince of Persia 3D (PC). GameRankings. (Hozzáférés: 2012. március 12.)
  2. a b Dulin, Ron: GameSpot: Prince of Persia 3D (PC). GameSpot, 1999. szeptember 17. (Hozzáférés: 2012. március 12.)
  3. a b IGN: Prince of Persia 3D (PC). IGN, 1999. szeptember 24. (Hozzáférés: 2012. március 12.)
  4. a b Prince of Persia 3D. sg.hu, 1999. november 3. (Hozzáférés: 2012. március 2.)
  5. Veres Miki (2001. január). „Arabian Nights - Prince of Persia”. 576 Konzol V. (1.), 39. o. ISSN 1417-9296.