Stanley (Falkland-szigetek)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Port Stanley szócikkből átirányítva)
Stanley
Stanley címere
Stanley címere
Stanley zászlaja
Stanley zászlaja
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Tengerentúli területFalkland-szigetek
Testvérvárosok
Lista
Whitby
Népesség
Teljes népesség2121 fő (2012. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság51 m
IdőzónaFKT (UTC-4)
nyáron FKST (UTC-3)
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 51° 41′ 38″, ny. h. 57° 50′ 58″Koordináták: d. sz. 51° 41′ 38″, ny. h. 57° 50′ 58″
Stanley weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanley témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stanley a Falkland-szigetek fővárosa és egyben legnépesebb települése is. Lakosainak száma a 2006-os népszámlálás szerint 2115 fő.[2]

Fekvése[szerkesztés]

Kelet-Falkland szigetén fekszik, a keleti parton, a szigetek egyik legcsapadékosabb részén. A 2006-os népszámlálás szerint a lakosok száma 2115 fő.[2] Bár Stanely a Föld legdélebben fekvő adminisztratív központja, de mivel a Falkland-szigetek nem önálló állam, a legdélebbi fővárosnak az új-zélandi Wellington számít.

Története[szerkesztés]

A szigetek eredeti központja a mai Stanleytől északra fekvő Port Louis volt. Moody kormányzó azonban úgy döntött, hogy a központot a mai Port Jacksonba költözteti át, mely mélyebb kikötővel rendelkezett. Port Jacksont pedig átkeresztelte Stanley Harbour-ra. (Lord Stanley külügyminiszter után).

1982-ben, a Falkland-szigeteki háború idején az argentin csapatok körülbelül tíz hétre megszállták a várost. Az argentinok átnevezték Stanleyt Puerto Argentino-ra, ami annak ellenére, hogy a szigeteken a települések spanyol nevei is hagyományosan használatban vannak, sok szigetlakó számára különösen sértő volt, mivel a település argentin voltát hangsúlyozta. A település jelentős károkat szenvedett a háború során mind az argentin megszállók, mind a brit haditengerészet bombázása miatt, ami három civilt meg is ölt. Miután a britek elfoglalták a város melletti magaslatot, az argentinok visszavonultak és harc nélkül átadták a települést. A háború után a környező területeken és partszakaszokon nagy mennyiségű telepített akna maradt vissza.

A háború után Stanley sokat profitált a halászat és a turizmus fejlődéséből. A település mérete is jelentősen növekedett, különösen a városmagtól keletre. Stanley ma közel egyharmadával nagyobb, mint 1982-ben.

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stanley, Falkland Islands című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Stanley, Falkland Islands
A Wikimédia Commons tartalmaz Stanley (Falkland-szigetek) témájú médiaállományokat.