Portálvita:Kotta/tartalom

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gyimhu 7 évvel ezelőtt a(z) A kottaportál indulása témában

A kottaportál indulása[szerkesztés]

Szia! Csináltam néhány listát a kottaportálra, és még tudok csinálni. ;-) Ha már ráérsz, folytathatjuk. Úgy képzeltem, hogy a listát tartalmazó lapot cseréljük majd le a portál nyitó lapjára a Te szerkesztői lapodról, de persze másképp is lehet. Gyimhu vita 2017. január 4., 12:56 (CET)Válasz

Szia! A gond épp a ráéréssel van. Sajnos sokat dolgozom mostanság, a wikihez pedig idő kell. Mindazonáltal nem akarom akadályozni a portál beindulását, így lehetőségeimhez mérten azért nekilátok majd. Szerintem a következő hét folyamán biztos le tudok majd ülni, főleg hogy már meglehetősen hiányzik a szerkesztői lét.

Addig is egy apró ötlet: tudsz olyat csinálni (illetve szeretnél-e), hogy a generált listák elején legyen egy onlyinclude szakasz, amiben csak néhány szócikk-link van (mondjuk 5-10, témától függően)? Ezt pedig egy noinclude rész követné a teljes listával, táblázatban. Ez azért lenne jó, mert akkor a portálba beillesztve a lista "előképe" jelenne meg, ahonnan egy "tovább" gomb vezetne a portál allapján tárolt teljes listára.

Ilyesmire gondoltam, mármint ilyen lehetne a generált listaszócikk:

<onlyinclude>
* [[Szép kelet, szép nap]]
* [[A keresztfához megyek]]
* [[Ó szentséges, ó kegyelmes]]
<onlyinclude>
<noinclude>
{|... teljes lista táblázatosan, ahogy eddig csináltad  }
</noinclude>

Tetszik az ötlet? Szerintem ez így elég átlátható és kezelhető lenne. Mit gondolsz?

A másik, hogy szerinted a Szerkesztő:Cvbncv/Kottaportál_(terv)/Népdalgyűjtési_helyszínek adatai legenerálhatók? A térkép elég látványos lehetne. Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. január 6., 20:04 (CET)Válasz

Szia @Gyimhu: kiraktam a portált. Kérlek nézd meg! A listáid elejére beleírtam kézzel egy includeonly részt, ami magán a portál főoldalon jelenik meg, ha beillesztjük. Ott a tovább gombra kattintva töltődik be a teljes lista.

Felmerült pár kérdésem, hogy hátha megoldható:

  • lehet a Dallisták szerzővel modul kimenete egyszerű linkesített dallista?
  • lehet a lekérdezések számát korlátozni? Mármint úgy, ahogy az SQL-ben a LIMIT-tel szokás? Persze nem kell túlbonyolítani, csak ha egyszerűen megoldható.

Tervek:

  • Most első körben csak a magyar vonatkozású nép- és műdalok csoportjait csináltam meg a portálon, de a listáidból további csoportok alakíthatók még ki. Pl. külföldi nép- és műdalok, mozgalmi dalok, stb. Ezekkel hamarosan fogok még foglalkozni.
  • Arra gondoltam, hogy magyar hagyományos diákdalok is felkerülhetnének a wikire. A selmecbányai Bursch-nótáknak ma amúgy is nagy reneszánsza van, sok egyetemen veszik elő a régi diákhagyományokra utaló Szakestélyeket. Itt egy forrás a dalokra: [1] A dalok szövege ingadozó, egyetem és szak szerint sok a változat, de vannak eredetibb változatok: elsősorban a mai selmeczbányai jogutódok egyes szakjaihoz tartozó hagyományok az autentikusak (ezek a Miskolci Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem, ha jól tudom). A dalok egy része népi eredetű, mások műdalok, vagy komolyzenei dalok. Van például dal, ami Brahms-dallamra íródott, van, ami sváb népdalon alapuló magyar tréfás dal. Ha lesz időm, szeretnék ezzel foglalkozni, de ha érdekel, nézz rá Te is.

Cvbncv Vince(érveljünk) 2017. január 8., 14:07 (CET)Válasz

Szia @Cvbncv: Jó lesz a portál, de a publikálás előtt három dolgot mindenképpen meg kellene oldani. Pontosabban: oldanom.

A legfontosabbat már Te is írtad, és addig nem érdemes a többi műfajjal sem foglalkozni. A műfaj (pl. magyar egyházi népének) dobozában három különböző infó van:

  • limitált lista
  • a teljes lista elemszáma
  • link a teljes listára.

Szerintem felesleges az includeonly-val vacakolni: a limitált lista legyen egy másik lua-hívás ugyanzokkal a where-feltételekkel, listaformátummal és limittel. A probléma az elemszámmal van: azt szigorúan tilos beégetni a portállapra, mert ahogy bővül a lista, azt kapjuk, hogy A magyar Wikipédián összesen 45 ilyen dal található, a teljes listán meg (mondjuk) 48 elemű lesz már. Az a kérdés, hogy belekerüljön-e a limitált listát előállító lua-hívásba, vagy legyen egy olyan hívás, ami csak a számot adja vissza. Az előbbinek az a hátránya, hogy akkor a szöveg is bele kell kerüljön a hívásba.

Az utolsó módosítás minden műfajnál ugyanaz: a Modul:Kották metaadatai lap utolsó módosításának dátuma. Ezt elég egyszer kiírni a portál lapra. A teljes listára mutató linkeket meg egyszerűen oda kell írni minden modul meg sablon nélkül.

Kérdésem: milyen alapon válasszuk ki a limitált lista elemeit?

Ugyanez a kérdés a Friss dallamok a Wikipédián dobozban. Bízzunk abban, hogy sokáig lesznek új szócikkek? Ha maradok annál, hogy csak az általam ismert dalokat kottázom, akkor ebben az évben valószínűleg elfogynak a dalok. A mozgalmi dalok legtöbbjénél szerzői jogi akadály lesz.

Egyelőre ennyi, lesz még néhány kevésbé fontos kérdés. Gyimhu vita 2017. január 11., 20:57 (CET)Válasz