Poncha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A Poncha egy tradicionális portugál ital, amely Madeira szigetéről származik. Elkészítéséhez cukornádból, lepárlással készített alkoholt használnak, majd adnak még hozzá mézet, cukrot, citromhéjat és különböző gyümölcsleveket, a Poncha változatától függően, bár hagyományosan citromlevet használnak.

Madeirán egy helyiek által kifejlesztett keverőgéppel (mexelote) összekeverik a hozzávalókat. A mexelote keverőgép másik közkeletű elnevezése a Caralhinho, melynek jelentése kis pöcs. A brazil Caipirinha elkészítése a Poncha elkészítési módján alapul.[1]


Madeirán úgy tartják, hogy a Poncha képes kigyógyítani az embert a megfázásból, ezért javasolt fogyasztása meghűléses tünetek jelentkezésekor.

Poncha - Madeira hagyományos itala

Eredete[szerkesztés]

A Poncha feltehetően indiai eredetű ital, mivel Indiában van egy olyan ital, amelynek neve Pãnch/Panch, hindiül Pãnch/Panch, amely ötöt jelent, mint amennyi alapvető hozzávalója volt eredetileg ennek az italfélének. Az öt alap hozzávaló a következő: alkohol, cukor, citrom, víz és tea, vagy fűszerek. Az angol Puncs szintén ezzel az eredettel büszkélkedhet.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Poncha című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Ehrlich, Richard. „My Round: Madeira mixes things with the best”, The Independent, 2002. október 20. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 22.)