Pompeia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pompeia
Pompeia-Q P.jpg
Született nem ismert
Róma
Állampolgársága római
Házastársa Caius Iulius Caesar (i. e. 67 – i. e. 62)[1]
Gyermekei Quintus Pompeius Rufus
SzüleiCornelia
Quintus Pompeius Rufus
A Wikimédia Commons tartalmaz Pompeia témájú médiaállományokat.

Pompeia (élt i. e. 1. században) Quintus Pompeius Rufus consul és Cornelia Sulla (Lucius Cornelius Sulla leánya) gyermeke, és Caius Iulius Caesar második felesége volt i. e. 67-től, egy évvel az első feleség, Cornelia Cinna halála után.

Ez a házasság közeledés volt Lucius Cornelius Sulla felé, mivel a populares polgárháborús párt, aminek vezetői Lucius Cornelius Cinna és Caius Marius voltak éppen vesztésre állt. Ez a feleségválasztás i. e. 63-ban hozta meg gyümölcsét, amikor Caesar pontifex maximus lett.

I. e. 62-ben a Dea Bona ünnepen Publius Clodius Pulcher női ruhába öltözve bejutott Caesar házába, és bár házasságtörésre nem volt semmilyen bizonyíték, a dolognak válás lett a vége.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ArmandoAlexandrinoribeirodasilva, ... была третья супруга Цезаря с 67 г. до Р. Х., но в 61 г. была с ним разведена за преступную связь с Клодием.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pompeia (wife of Julius Caesar) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.