Politikai patronázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A politikai patronázs vagy klientelizmus állami erőforrások felhasználása szervezetek vagy egyének finanszírozására, szavazatszerzés céljából, illetve a választási támogatásért cserében.

A világban léteznek legális patronázsrendszerek is. Kanadában például hagyomány, hogy a miniszterelnök szenátorokat nevez ki, illetve számos bizottság, ügynökség elnökét, és sok esetben a kinevezéseket olyanok kapják, akik támogatták a miniszterelnök pártját.

Ugyanakkor a név a korrupció, illetve a protekcionizmus egyik fajtáját is takarhatja, amennyiben egy kormányzó párt egyes csoportokat, családokat, etnikumokat támogat illegális ajándékokkal, kinevezésekkel, szerződésekkel a választási támogatásuk megszerzése érdekében.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. For a recent study of political patronage in the People's Republic of China, see Hillman, Ben. Patronage and Power: Local State Networks and Party-state Resilience in Rural China Archiválva 2014. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben Stanford University Press, 2014.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Patronage című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.