Politikai iránytű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A feliratok rendre: Konzervatív bal, konzervatív jobb, liberális bal, liberális jobb

A politikai iránytű egy többtengelyű politikai spektrum, ami alapján meghatározhatjuk a politikai hovatartozást több dimenzióban. Többféle politikai iránytű is létezik, különböző számú tengelyekkel.

Történeti áttekintés[szerkesztés]

Az első ábrázolás a Floodgates of Anarchy [1] című könyvben történt, a politikai iránytű kifejezést egy weboldal használta először[2], amely egy online kérdőív alapján elhelyezi a válaszadót a politikában a gazdasági (bal/jobb) és szociális (szabadelvű/autorit) tengelyeken. Az oldalon tájékoztatást is kaphatunk a rendszerről, továbbá közismert politikai személyiségeket is elhelyeznek rajta.

Működési elv[szerkesztés]

A politikai iránytű azon az nézeten alapszik, hogy a politikai álláspontot jobban le lehet írni két független tengellyel. A gazdasági tengely (bal/jobb) azt mutatja meg, hogy az illető a gazdaság milyen működtetését látja ideálisnak: a baloldali nézőpont szerint gazdaságnak központi irányítás alatt kell lennie (az irányító szerv lehet az állam, vagy nemzetközi közösségek), a jobboldali szerint a gazdaságot a magántulajdonban lévő cégek közti szabad versenynek hajtania. A szociális tengely (liberális/konzervatív) a társadalmi élet befolyásolását határozza meg: a liberális nézőpont szerint a személy szabadságát a lehető legnagyobb mértékben biztosítani kell, amíg a konzervatív szerint tisztelni kell a hagyományokat és a hagyományos értékrendet.

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Meltzer, Albert, Stuart Christie. Floodgates of Anarchy (1970. június 16.). ISBN 0900707038 
  2. Political Compass

Lásd még[szerkesztés]