Polgár Jenő (internetes mém)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Kolompár Sándor

Polgár Jenő egy, az internetezők körében nagy népszerűségnek örvendő videófilm. Címét onnan kapta, hogy egy pápai lakos, Kolompár Sándor, akinek összedőlt a háza, többszöri nekifutásra is képtelen volt kimondani azt a szófordulatot, hogy „A polgármesteri hivatalba, Polgár Jenő úrhoz”.

A videó[szerkesztés]

A film két és fél perc hosszú, a Pápai Városi Televízió készítette, s a karácsonyi időszakban vetítették, valamikor a 2000-es évek elején. A riporter többszöri próbálkozására sem sikerül az alanynak kimondani a fent említett mondatot, legtöbbször belebonyolódik a mondatba a középkorú férfi. Legalább ötször próbálja meg, de mindig elront valamit. Felhangzik a „Polgár Jenő Hivatalba”, a „Polgármester Hivatalba, a Jenő úrhoz” és így tovább. Végül a kérdező sem erőlteti tovább, hagyja hibásan a mondatot. A jellegzetes tájszólással beszélő férfi további viccesen ható mondatokat is mond még.

Szállóigévé vált mondatok[szerkesztés]

  • „Mikor a mennyezet repedezett.”
  • „Szocpolitikát cigánkölcsönre.”
  • „Szocpolitilag visszaújítsák nekünk a lakásunkat.”
  • „Örülünk, ha kitartást tudunk.”
  • „…és a kiccsaládom részére”
  • Riporter: „Mi lehetett az oka, hogy összeomlott a ház?”
    Kolompár Sándor: „Ez kizárt dolog, mer’ nem tudom.”
  • „Kiszállt velem, egypár helyen”

Utóélete[szerkesztés]

Szalacsi Sándorral egyidőben ez a kisfilm is nagyon népszerű volt, egyike volt az első internetes mémeknek Magyarországon. Később Kolompár Sándor, a riportalany szerepelt az egyik kereskedelmi csatorna interaktív műsorában is, szintén nem kevés derültséget keltve. 2003-ban egy fiatalokból álló csoport újra felkereste Kolompár urat és újból feltették neki ugyanazokat a kérdéseket, ezzel elkészült a videó második része Újratöltve címmel.

Források[szerkesztés]