Polgár Jenő (internetes mém)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kolompár Sándor

Polgár Jenő egy, az internetezők körében nagy népszerűségnek örvendő videófilm. Címét onnan kapta, hogy egy pápai lakos, Kolompár Sándor, akinek összedőlt a háza, többszöri nekifutásra is képtelen volt kimondani azt a szófordulatot, hogy „A polgármesteri hivatalba, Polgár Jenő úrhoz”.

A videó[szerkesztés]

A film két és fél perc hosszú, a Pápai Városi Televízió készítette, s a karácsonyi időszakban vetítették, valamikor a 2000-es évek elején. A riporter többszöri próbálkozására sem sikerül az alanynak kimondani a fent említett mondatot, legtöbbször belebonyolódik a mondatba a középkorú férfi. Legalább ötször próbálja meg, de mindig elront valamit. Felhangzik a „Polgár Jenő Hivatalba”, a „Polgármester Hivatalba, a Jenő úrhoz” és így tovább. Végül a kérdező sem erőlteti tovább, hagyja hibásan a mondatot. A jellegzetes tájszólással beszélő férfi további viccesen ható mondatokat is mond még.

Szállóigévé vált mondatok[szerkesztés]

  • „Mikor a mennyezet repedezett.”
  • „Szocpolitikát cigánkölcsönre.”
  • „Szocpolitilag visszaújítsák nekünk a lakásunkat.”
  • „Örülünk, ha kitartást tudunk.”
  • „…és a kiccsaládom részére”
  • Riporter: „Mi lehetett az oka, hogy összeomlott a ház?”
    Kolompár Sándor: „Ez kizárt dolog, mer’ nem tudom.”
  • „Kiszállt velem, egypár helyen”

Utóélete[szerkesztés]

Szalacsi Sándorral egyidőben ez a kisfilm is nagyon népszerű volt, egyike volt az első internetes mémeknek Magyarországon. Később Kolompár Sándor, a riportalany szerepelt az egyik kereskedelmi csatorna interaktív műsorában is, szintén nem kevés derültséget keltve. 2003-ban egy fiatalokból álló csoport újra felkereste Kolompár urat és újból feltették neki ugyanazokat a kérdéseket, ezzel elkészült a videó második része Újratöltve címmel.

Források[szerkesztés]