Pirézek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A pirézek a kitalált piréz nép tagjai. A Tárki munkatársai ezzel a fiktív néppel igyekeztek felmérni Magyarországon az idegenellenességet.

A pirézellenesség[szerkesztés]

A pirézek a Tárki közvélemény-kutató cég munkatársainak fejéből pattantak ki. Idegenellenességet vizsgáló felméréseikben először 2006-ban jelentek meg a pirézek. „2006 júniusában a felsorolásba betettünk egy fiktív etnikumot is, azt vizsgálva, hogy velük szemben is megjelenik-e az elutasító attitűd vagy sem” – írja honlapján a Tárki.[1]

A közvéleménykutató azt találta, hogy a válaszadók 61%-a szerint mérlegelni kell, kiket fogadjon be az ország és kiket nem, és közülük 59 százalék állította, hogy a pirézeket nem kellene befogadni. 2007 februárjában megismételték a felmérést és azt tapasztalták, hogy a pirézellenesség növekedett az országban: 68%-ra nőtt azok aránya, akik nem kértek a pirézekből. Igaz, ez az arány még így is jelentősen alatta maradt a románok, oroszok, kínaiak és arabok bevándorlását ellenzők arányának.

A kutatás gyakorlati hasznát azonban megkérdőjelezi az a tény, hogy Földünkön jelenleg is több ezer különböző népcsoport él, így mindnek az ismerete közel lehetetlen - így azok, akik a bevándorlás intézményét nem támogatják, értelemszerűen általuk nem ismert népcsoport bevándorlását sem fogják támogatni.

Valamint, még ha valaki nem is bevándorlás-ellenes, még mindig inkább befogad egy olyan népcsoportot, amit ismer és megbízik benne, míg egy olyat nem biztos, amiről soha nem is hallott, így nem is tudja, milyen sztereotípiák jellemzők az adott népre, óvatosságból inkább nem is engedné be őket.

Ellenreakció[szerkesztés]

A pirézellenességgel terjedelmesen foglalkozott a média, és ezt kihasználva Balla D. Károly író számtalan képzeletbeli „adatot” alkotott meg ezen fiktív népről.[2] A témával kapcsolatos lapjain (illetve számos internetes fórum általa indított témájában) többen foglalkoztak a nép fiktív történelmének és velük kapcsolatos „tények” kitalálásán.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]