Pierre Guillaume Frédéric Le Play

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Pierre Guillaume Frédéric le Play szócikkből átirányítva)
Pierre Guillaume Frédéric Le Play
(Frédéric Le Play)
Frederic Le Play.jpg
Született 1806. április 11.[1][2][3]
La Rivière-Saint-Sauveur
Elhunyt

Párizs
Állampolgársága francia
Gyermekei Albert Le Play
Foglalkozása
  • közgazdász
  • mérnök
  • politikus
  • szociológus
Tisztség Második Francia Császárság szenátusának tagja
Iskolái
  • École polytechnique
  • Mines ParisTech
Kitüntetései Francia Köztársaság Becsületrendjének főtisztje
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Pierre Guillaume Frédéric Le Play témájú médiaállományokat.

Pierre Guillaume Frédéric Le Play (La Rivière-Saint-Sauveur, 1806. április 11.Párizs, 1882. április 5.) francia mérnök, szociológus, közigazgatási statisztikus, társadalomtudós. A konzervatív társadalomfilozófia atyja.

Frédéric Le Play szobra a Luxembourg-kertben

Hivatását tekintve bányamérnök, Saint-Simon tanítványa és szenátor volt. A politikai katolicizmus tanait hirdette, nézetei Apponyi Albert és Károlyi Sándor gróf révén terjedtek el Magyarországon. A tudományos szociológia megteremtőjének tekintik. Az önkéntes társulások híve volt, s a családok megerősítésében vélte felfedezni a társadalom fejlődésének legfőbb mozgatórugóját, ugyanakkor nem ellenezte a szabad versenyt sem. Írásai az 1870-es évek második felében jelentek meg.

A magyarországi szociológiai kutatásokat az 1846-ban hazánkban járt francia katolikus szociológus, Le Play indította meg. Feldolgozta Hatvan társadalmi rétegződését, és leírta egy öttagú hatvani jobbágycsalád életviszonyait. Műve 1850-ben jelent meg magyarul, Horváth Mihály szerkesztésében, de az alkalmazott módszerek fejlettsége ellenére a történelmi körülmények miatt nem volt hatással a magyar tudományos életre. Az ok részben a társadalomtudományi érdeklődés általános visszaesése volt a szabadságharc bukását követően, részben Le Play „romantikus antikapitalista" moralizálása, amellyel a 19. század végén és a 20. század elején sem vállalnak közösséget a kibontakozó magyar szociológia művelői. Szemléletükben nem hozzá, hanem a társadalompolitikai írások szerzőihez kötődtek.

Irodalom[szerkesztés]

  • Le Play: A munkásviszonyok reformja. Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 1903. Geőcze Sarolta bevezető tanulmányával.
  • Kovács Ákos: Tisza menti jobbágy a Zagyva partján. Le Play adatainak forráskritikája. 1994.

Források[szerkesztés]

  • MAGYAR NÉPRAJZI LEXIKON

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]