Piazza Municipio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nápoly történelmi központja
Világörökség
A Piazza Municipio látképe a Castel Nuovóval
A Piazza Municipio látképe a Castel Nuovóval
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokII, IV
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Piazza Municipio (Olaszország)
Piazza Municipio
Piazza Municipio
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 50′ 23″, k. h. 14° 15′ 12″Koordináták: é. sz. 40° 50′ 23″, k. h. 14° 15′ 12″
A Wikimédia Commons tartalmaz Piazza Municipio témájú médiaállományokat.

A Piazza Municipio Nápoly kereskedelmi és adminisztratív központja. Az enyhén lejtős teret az 1994-es G7 országok találkozója alkalmával újították fel.

Jellemzői[szerkesztés]

Közepén II. Viktor Emánuel XIX. századi lovasszobra áll (Tommaso Solari és Alfonso Balsico műve). A teret körülvevő épületek közül a legfontosabbak a Castel Nuovo valamint a San Giacomo degli Spagnoli templom. A tér nyugati oldalát a hatalmas Palazzo del Municipio zárja le, melyet 18161825 között építettek Luigi és Stefano Gasse építészek tervei alapján a Bourbon királyság miniszterei számára.

A helybéliek San Giacomo-nak is nevezik, mivel a San Giacomo degli Spagnoli közvetlen közelségében található. Ez utóbbit 1540-ben építették Don Pedro de Toledo spanyol alkirály parancsára (erre utal megnevezése is).

A tér nyugati oldalán található a Mercadante színház, melyet 1778-ban építettek, majd homlokzatát a XIX. században újjáépítették a ma is látható formájában.

A kikötő irányában a tér a Molo Angioino irányában terjeszkedik. Ez utóbbit 1302-ben építették II. Anjou Károly parancsára. Ez választja el az Anjou-öblöt (Bacino Agioino) a kereskedelmi kikötőtől.

Források[szerkesztés]