Philip Zepter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Philip Zepter
SzületettMilan Janković
1950. november 23. (73 éves)
Veliko Gradište
Állampolgárságaszerb
HázastársaMadlena Zepter
Foglalkozásavállalkozó
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Philip Zepter, eredeti nevén Milan Janković (Veliko Gradište, Jugoszlávia, 1950. november 23. –) szerb származású monacói üzletember, a Zepter International tulajdonosa.

Élete[szerkesztés]

Az általános iskolát és a gimnáziumot Bosanska Dubicában, a közgazdasági egyetemet pedig Belgrádban végezte. A német és angol mellett franciául és olaszul is beszél.

Ő alapította a svájci székhelyű Zeptert, amely jelenleg 100 000 kereskedőt és terméktanácsadót foglalkoztat. A cég gyárai Svájcban, Németországban, Olaszországban és Bosznia-Hercegovinában találhatók, értékük több milliárd euróra tehető. Első üzlete az ausztriai Linz városában volt, míg első gyárát 1990-ben vásárolta az olaszországi Monza mellett. Zeptert Szerbia leggazdagabb emberének tartják.[1][2] Vagyonát 20 milliárd euróra becsülik. Az elmúlt négy évben a Szerbia és Montenegró-i Olimpiai Bizottság alelnöke volt.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Philip Zepter számos nemzetközi díjat elnyert, köztük a Golden Mercury díjat, amelyet öt alkalommal, az olasz ipar vezető szereplőjeként kapott, a Cavaliere del Lavoro della Repubblica Italiana címet, amelyet az olasz gazdaságért és a közösségért végzett kiemelkedő szolgálataiért érdemelt ki, valamint a B.I.D. Gold díjat, amelyet a minőségi, innovatív termékekért és technológiákért kapott. A Silver Medal of Honor of the Russian Academy of Science díjat az orvostudományért és közegészségügyért tett szolgálataiért vehette át. 2011-ben Zepter az Ellis Island Medal of Honor díj tulajdonosa lett, melyet kitartó és példamutató munkájával érdemelt ki.

2011-ben az Ellis Island Medal Of Honor díj fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte. Philip Zepter számára kivételes megtiszteltetés volt az évfordulón nemzetközi díjazottként részt venni. „A társadalmi felelősségvállalás a Zepter csoport egyik alapértéke. A cég, amely idén fennállásának 25. évfordulóját ünnepli, működése során mindig azt a célt szolgálta, hogy termékei révén a világ egy jobb, élhetőbb hellyé válhasson” – nyilatkozta Philip Zepter.

Szponzoráció[szerkesztés]

Zepter éveken át nagyvonalú támogatója volt számos jelentős sporteseménynek, például a Forma1 világbajnokságnak (2000-2010), a Grand Prix monacói nagydíjnak, a FIBA kosárlabda bajnokságoknak (2003-2011), valamint a jégkorong világbajnokságnak (2001-2011).

Az 1994-ben alapított Philip és Madlena Zepter Alapítvány ösztöndíjakat és anyagi támogatást nyújt fiatal tehetségek számára a tudomány, technika és kultúra számos területén. Az alapítvány az Artzept nemzetközi formatervezői pályázaton keresztül elismeri a tehetséges fiatal formatervezők és képzőművészek munkáját, a legjobb pályamunkát értékes díjakkal és kiállítási lehetőséggel jutalmazza.

„Az emberi kreativitás a legmagasabb szintű befektetés. Hiszünk a formatervezés szépségében és hasznosságában, ugyanakkor örömmel támogatjuk és kísérjük figyelemmel a tehetség születését és fejlődését.” – Madlena Zepter.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A gazdagok még gazdagabbak (angol nyelven). [2008. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 11.)
  2. Kelet Európa 100 leggazdagabb embere (angol nyelven). [2008. február 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 11.) A lengyel Wprost című lap azért nem őt tette meg a volt szocialista országok leggazdagabb emberének, mivel lakhelye Monte-Carlóban van.