Ugrás a tartalomhoz

Pescennius Niger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pescennius Niger
Caius Pescennius Niger Iustus (születési)
Imperator Caesar Caius Pescennius Niger Iustus Augustus (trónigénylőként)
Pescennius Niger pénze az arcképével
Pescennius Niger pénze az arcképével

a Római Birodalom bitorló princepse
Uralkodási ideje
193 194. április
ElődjeDidius Iulianus
UtódjaSeptimius Severus
Életrajzi adatok
Született135140 között
Aquino
Elhunyt194. április
Antiocheia
ÉdesapjaAnnius Fuscus
ÉdesanyjaLampridia
Testvére(i)Publius Pescennius Niger
Házastársanem ismert
Gyermekeinem ismert
A Wikimédia Commons tartalmaz Pescennius Niger témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Imperator Caesar Caius Pescennius Niger Iustus Augustus, született Caius Pescennius Niger Iustus (135 körül – Antiocheia, 194 áprilisa) a Római Birodalom trónbitorló császára, a birodalom keleti felében. A szenátus nem ismerte el.

Származása, pályája[szerkesztés]

135 táján született itáliai lovagrendű családban. Commodus segítségével bekerült a szenátusba.183-ban Dáciában harcolt a szarmaták ellen, együtt a későbbi másik trónbitorlóval, Clodius Albinusszal. Még ebben az évben konzuli hivatalba került. 190-ben Syria helytartója lett, ahol tisztelték, mert bőkezű látványosságokat rendeztetett.

Császárrá válása[szerkesztés]

Amikor 193-ban értesült Pertinax haláláról és utódja, Didius Julianus elleni ellenszenvről, Antiokhiában elfogadta, hogy katonái császárként köszöntsék, hozzávetőlegesen akkor, amikor Pannóniában kikiáltották császárrá Septimius Severust.

A birodalom keleti felében tartózkodó kilenc légió Niger mellé állt, a Pártus Birodalom uralkodója (V.Vologeszész) rokonszenvéről biztosította, de csak kliens hercegségeiből származó kisebb csapatokat küldött segítségére, mert elfoglalták a saját birodalmának gondjai. Biztosítani kívánta magát a Boszporusz európai oldalán és elnyerte Büzantion támogatását. El kívánta foglalni Perintoszt, amivel a kontinenseket összekötő szárazföldi útvonalakat akarta ellenőrzése alatt tartani. Septimius Severus aggódott Niger népszerűsége miatt és csapataival keleti irányba indult, ahol kezdetben kisebb vereségeket szenvedtek, de végül a testőrség elfoglalta Perintoszt, majd Büzantiont ostromolta meg.

Niger menekülése és bukása[szerkesztés]

Niger katonai főparancsnoka a kudarcok után visszavonult Kis-Ázsiába és Nikaiánál 194-ben döntő vereséget szenvedett. Niger hadseregének maradványaival Antiokhiába vonult vissza, ahol arról értesült, hogy Egyiptom fellázadt ellene. Severus győztes hadvezérei betörtek Antiokhiába, ahol Niger előrenyomult a Syria határán lévő Isszosz városáig. Ismét megfutamították és 195-ben az Eufrátesz irányába menekült, de mielőtt átkelhetett volna a folyón, utolérték és megölték. Fejét Severus Büzentiába küldte, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a további ellenállás kemény megtorlást von maga után. A város két és fél éves ostrom után esett el és Septimius Severus keményen megtorolta a város lázadását és Nigerhez való átállását.

Kortársainak véleménye[szerkesztés]

Kibocsátott pénzérmein a keleti befolyás érvényesült, olyan győzelmeket hirdetett, melyek nem történtek meg, csak reménykedett bennük. A kortársak véleménye szerint Serverus dunai légiói lényegesen erősebbek voltak Niger syriai csapatainál

A Historia Augusta szerint Niger magas, méltóságteljes férfi volt, erőteljes hangjával jó szónoknak tartották. Képességeit illetően a kortársi vélemények jelentősen eltérőek. Dio Cassius szerint: „Pescennius Niger semmiről nem volt nevezetes, sem jóról, sem rosszról.”

Források[szerkesztés]

  • Michael Grant: Róma császárai, Corvina Kiadó, Budapest, 1996.


Előző uralkodó:
Didius Iulianus
Római császár
193 – 194 trónbitorló
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Septimius Severus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap