Pescennius Niger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Pescennius Niger
Caius Pescennius Niger Iustus (születési)
Imperator Caesar Caius Pescennius Niger Iustus Augustus (trónigénylőként)
Pescennius Niger pénze az arcképével
Pescennius Niger pénze az arcképével

a Római Birodalom bitorló princepse
Uralkodási ideje
193 194. április
Elődje Didius Iulianus
Utódja Septimius Severus
Életrajzi adatok
Született 135140 között
Aquino
Elhunyt 194. április
Antiocheia
A Wikimédia Commons tartalmaz Pescennius Niger témájú médiaállományokat.

Imperator Caesar Caius Pescennius Niger Iustus Augustus, született Caius Pescennius Niger Iustus (135 körül – Antiocheia, 194 áprilisa) a Római Birodalom trónbitorló császára, a birodalom keleti felében. A szenátus nem ismerte el.

Származása, pályája[szerkesztés]

135 táján született itáliai lovagrendű családban. Commodus segítségével bekerült a szenátusba.183-ban Dáciában harcolt a szarmaták ellen, együtt a későbbi másik trónbitorlóval, Clodius Albinusszal. Még ebben az évben konzuli hivatalba került. 190-ben Syria helytartója lett, ahol tisztelték, mert bőkezű látványosságokat rendeztetett.

Császárrá válása[szerkesztés]

Amikor 193-ban értesült Pertinax haláláról és utódja, Didius Julianus elleni ellenszenvről, Antiokhiában elfogadta, hogy katonái császárként köszöntsék, hozzávetőlegesen akkor, amikor Pannóniában kikiáltották császárrá Septimius Severust.

A birodalom keleti felében tartózkodó kilenc légió Niger mellé állt, a Pártus Birodalom uralkodója (V.Vologeszész) rokonszenvéről biztosította, de csak kliens hercegségeiből származó kisebb csapatokat küldött segítségére, mert elfoglalták a saját birodalmának gondjai. Biztosítani kívánta magát a Boszporusz európai oldalán és elnyerte Büzantion támogatását. El kívánta foglalni Perintoszt, amivel a kontinenseket összekötő szárazföldi útvonalakat akarta ellenőrzése alatt tartani. Septimius Severus aggódott Niger népszerűsége miatt és csapataival keleti irányba indult, ahol kezdetben kisebb vereségeket szenvedtek, de végül a testőrség elfoglalta Perintoszt, majd Büzantiont ostromolta meg.

Niger menekülése és bukása[szerkesztés]

Niger katonai főparancsnoka a kudarcok után visszavonult Kis-Ázsiába és Nikaiánál 194-ben döntő vereséget szenvedett. Niger hadseregének maradványaival Antiokhiába vonult vissza, ahol arról értesült, hogy Egyiptom fellázadt ellene. Severus győztes hadvezérei betörtek Antiokhiába, ahol Niger előrenyomult a Syria határán lévő Isszosz városáig. Ismét megfutamították és 195-ben az Eufrátesz irányába menekült, de mielőtt átkelhetett volna a folyón, utolérték és megölték. Fejét Severus Büzentiába küldte, azzal a figyelmeztetéssel, hogy a további ellenállás kemény megtorlást von maga után. A város két és fél éves ostrom után esett el és Septimius Severus keményen megtorolta a város lázadását és Nigerhez való átállását.

Kortársainak véleménye[szerkesztés]

Kibocsátott pénzérmein a keleti befolyás érvényesült, olyan győzelmeket hirdetett, melyek nem történtek meg, csak reménykedett bennük. A kortársak véleménye szerint Serverus dunai légiói lényegesen erősebbek voltak Niger syriai csapatainál

A Historia Augusta szerint Niger magas, méltóságteljes férfi volt, erőteljes hangjával jó szónoknak tartották. Képességeit illetően a kortársi vélemények jelentősen eltérőek. Dio Cassius szerint: „Pescennius Niger semmiről nem volt nevezetes, sem jóról, sem rosszról.”

Források[szerkesztés]

  • Michael Grant: Róma császárai, Corvina Kiadó, Budapest, 1996.


Előző uralkodó:
Didius Iulianus
Római császár
193 – 194 trónbitorló
Hadrianus császár szobra
Következő uralkodó:
Septimius Severus
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap