Periplaneta brunnea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Periplaneta Brunnea
periplaneta brunnea felnőtt hím
periplaneta brunnea felnőtt hím
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták '(Eukaryota)'
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok '(Insecta)'
Rend: Csótányok (Blattodea)
Család: Blattidae '(Blattidae)'
Nem: Periplaneta '(Periplaneta)'
Faj: P.Brunnea
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Periplaneta Brunnea témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Periplaneta Brunnea témájú kategóriát.

A Periplaneta brunnea, vagy más néven barna csótány, közepes méretű rovar, átlagosan 2,5-3,5 centiméter hosszú. A nőstények általában nagyobbak lehetnek, mint a hímek. Testük lapos és ovális, jellegzetesen sötétbarna színű, ami lehetővé teszi nekik, hogy könnyen összemosódjanak környezetükkel.

Életmód[szerkesztés]

Ezeknek a rovarok elágazó csápjaik vannak, melyek segítik őket a környezetükből származó információk érzékelésében. Szárnyaik fejlettek, és repülni is képesek, bár általában inkább mászásra támaszkodnak. A Periplaneta brunnea életciklusa pete, lárva és kifejlett egyed szakaszokból áll, a petáket a nőstények a talajba vagy más szerves anyagokba helyezik el.

Elterjedés[szerkesztés]

Ez a faj általában az Ázsia trópusi és szubtrópusi régióiban található meg, különféle élőhelyeken, beleértve az erdőket, a szántóföldeket és a városi területeket is. A barna csótányokat különböző táplálékokkal táplálhatják, beleértve a bomló növényi anyagokat és más szerves anyagokat is. Fontos ökológiai szerepet játszanak a talaj tápanyagkörének lebontásában és újratermelésében.

További információk[szerkesztés]