Perge Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Perge Imre
Született1932. május 31.
Sirok
Elhunyt2011. május 27. (78 évesen)
Eger
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásafőiskolai tanár
SablonWikidataSegítség

Perge Imre (Sirok, 1932. május 31.Eger, 2011. május 27.) az Eszterházy Károly Főiskola nyugalmazott főiskolai tanára, az egri számítástechnika-oktatás megteremtője. Az Eszterházy Károly Főiskolán az ő vezetésével jött létre a Számítástechnikai Csoport, majd a Számítástechnika Tanszék.

Életútja[szerkesztés]

1932-ben született Sirokban. 1953-ban matematika-fizika szakon végzett Egerben, majd 1958-ban az ELTE Természettudományi Kar (ELTE-TTK) alkalmazott matematikus szakán szerzett diplomát. Az Eszterházy Károly Főiskolán 43 éven keresztül oktatta a hallgatókat. 1971-től vezette a Matematika Tanszék Számítástechnikai Csoportját. 1972-ben elkészítette a tanárképző főiskolák számítástechnikai oktatási tantervét, meghatározó egyénisége a számítástechnika oktatásának Egerben. 1984-ben főigazgató-helyettesi megbízást kap, melyet hat éven át töltött be. 1990-ben vezetésével létrehozták a Számítástechnikai Tanszéket. Tíz szakkönyve és több mint húsz tanulmánya jelent meg. Munkáját 1989-ben Tarján-díjjal ismerte el a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság.

A Számítástechnikai Csoport létrehozása[szerkesztés]

Az országos Számítástechnikai Fejlesztési Program keretében a Művelődési Minisztérium a Matematikai Szakbizottságon belül 1970-ben létrehozta a Számítástechnikai Albizottságot a tanárképző főiskolák rövidtávú számítástechnikai programjának a kidolgozására. Az elnöki teendőkkel Dr. Perge Imre főiskolai docenst bízta meg. Bejelentik, és a sajtóban is megjelenik, hogy 1971-ben több egyetemmel egyidőben az egri főiskola is egy ODRA 1204 típusú számítógépet kap a Program keretében.

1971. február 1-től Dr. Perge Imre féléves tanulmányúton vett részt a Kossuth Lajos Tudományegyetem Számítóközpontjában.

Az 1971. szeptember 8-ai tanévnyitó ünnepségen a főigazgató bejelentette, hogy a tanév során kezdi meg működését a főiskola Matematika Tanszékén a Számítástechnikai Csoport, mely a tanszék szerves része, s alapját egy 12 millió forintos beruházású ODRA-1204 típusú komputer képezi. A közel tíz főnyi személyzettel működő számítóközpont elsősorban oktatási és tanárképzési célokat szolgált.

Könyvei[szerkesztés]

Perge Imre több jegyzetet, könyvet is írt. Ezek a következők:

  • Békési József, Perge Imre, Geda Gábor, Holovács József: Adatbázis-kezelés, EKF Líceum Kiadó, 2001.
  • Perge Imre: A számítástechnika alkalmazása I., Táblázatkezelő rendszerek, Numerikus módszerek, Operációkutatás, EKF Líceum Kiadó, 2000.
  • Perge Imre: Bevezetés az informatikába, Jegyzet, Eger, 1993.
  • Perge Imre, Puskás Albert: Numerikus és gépi módszerek I-II., Tankönyvkiadó Vállalat, 1985.
  • Mátyás Ferenc, Perge Imre, Berki Judit, Demeter Andrásné, Pap-Klára Márta: Így tanítjuk a matematikát I-II., Tankönyvkiadó Vállalat, 1982.
  • Perge Imre: A számítástechnika alapjai, Középiskolai szakköri füzetek sorozat, Tankönyvkiadó Vállalat, 1978.
  • Perge Imre, Pelle Béla, Szepessy Bálint, Jakab Albert: Gyakorlati számolások, Középiskolai szakköri füzetek sorozat, Tankönyvkiadó, 1972.

Gyászjelentése[szerkesztés]

Dr. Perge Imre tagja volt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak. Halála után a következő gyászjelentés adták ki:
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. PERGE IMRE nyugalmazott főiskolai tanár, az Eszterházy Károly Főiskola volt főigazgató-helyettese, a Számítástechnika Tanszék volt vezetője életének 79. évében, 2011. május 27-én elhunyt.
Temetése 2011. június 10-én 12.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben.
Gyászoló családja és az Eszterházy Károly Főiskola