Penicillináz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Penicillináz a penicillint lebontó amidázok közé tartozó enzim.

Leírás[szerkesztés]

Molekulasúlya 56,000, optimális pH-ja 7, váltószáma 1,3x10 az ötödiken (30°-on).

Penicillinre specifikus β-laktamáz, újra hidrolizálja a béta-laktám-gyűrűt. A penicillináz az elsőként felfedezett β-laktamáz. 1940-ben, még a penicillin klinikai alkalmazása előtt izolálták az E. coli baktériumból.[1]

Néhány mikroorganizmus éppen azért vált rezisztenssé a penicillinre, mert penicillinázt termelnek., de a penicillin gyógyászati alkalmazásának elterjedése után a penicillináz-előállítás gyorsan elterjedt olyan baktériumok közt is, amelyek korábban nem vagy csak ritkán állítottak elő penicillinázt. Emiatt az orovsolásban penicillináz-rezisztens béta-laktámokat fejlesztettek, például a meticillint, de mára már ezekre is sok baktérium rezisztens.

A penicillináz enzim a penicillint penicillinsavvá bontja le. Ennek a folyamatnak a katalizátora a víz.

Penicillináz-rezisztens penicillinek:

Felhasználása[szerkesztés]

A penicillintartalmú takarmánnyal etetett tehenek teje alkalmatlan sajt és egyéb tejtermékek készítésére a tejbe került mikroflóra szaporodását gátló penicillintartalom miatt. Penicillináztartalmú készítmények adagolásával ez a hátrány megszüntethető.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Abraham EP, Chain E (1940). „An enzyme from bacteria able to destroy penicillin”. Nature 46 (3713), 837–837. o. DOI:10.1038/146837a0.  

Források[szerkesztés]

Dr. Görög Jenő: Ipari mikrobiológia és enzimológia