Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagsága alapján a második legnagyobb magyarországi oktatási ágazati szakszervezet, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) konföderáció tagja. Regisztrált taglétszáma huszonkétezer fő.

Története[szerkesztés]

A PDSZ a rendszerváltás során, második független szakszervezetként alakult 1988 novemberében. Pártfüggetlen szervezet, nem (jog)utódja a kommunista rezsim egyik szervezetének sem. Alapító tagja az első független konföderációnak Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája.

Tevékenysége[szerkesztés]

Egykori elnöke, Kerpen Gábor megfogalmazásában „a mindenkori kormánnyal, fenntartókkal, munkáltatókkal szemben van a helyünk a tárgyalóasztalnál.”

Nemzetközi tevékenysége[szerkesztés]

A PDSZ alapító tagja az Oktatási Világszervezetnek (Education International) és 2004. májustól tagja az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetségnek. Részt vesz az Európai Unió ágazati érdekegyeztetésében. Több ízben hívták szakértőként előadni a két nemzetközi szervezet konferenciáira.. Külföldi partnerei között fellelhető az összes európai közoktatási szakszervezet, valamint az American Federation of Teachers.

A PDSZ lapja[szerkesztés]

A PDSZ folyóirata a Ráció, amely a közoktatás és a szakszervezeti élet fontos, aktuális kérdéseivel foglalkozik.

Felépítése[szerkesztés]

A PDSZ szervezeti felépítését a PDSZ alapszabálya írja le. Legfőbb döntéshozó testülete a Kongresszus. Két kongresszus között az Országos Választmány hoz döntéseket. Különböző szakmai és alágazati szekciókat működtet.

Elnökségi tagok[szerkesztés]

  • Mendrey László (elnök)
  • Atanaszovné Rozgonyi Ilona
  • Tollner József
  • Rózsáné dr. Szabó Dóra
  • Szendrei Zoltán

Mindnyájan főállású pedagógusok.

Hivatalos oldal[szerkesztés]

A PDSZ honlapja