Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
Alapítva1988. november 26.
SzékhelyBudapest (1085, Somogyi Béla utca, 20)
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete weboldala

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tagsága alapján a második legnagyobb magyarországi oktatási ágazati szakszervezet, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) konföderáció tagja.[1] Regisztrált taglétszáma huszonkétezer fő.

Története[szerkesztés]

A PDSZ a rendszerváltás során, második független szakszervezetként alakult 1988 novemberében. Pártfüggetlen szervezet, nem (jog)utódja a kommunista rezsim egyik szervezetének sem. Alapító tagja a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának, a konföderációt 2018-ban hagyta el.[2]

A PDSZ 2022. június 11-i tüntetésén

Tevékenysége[szerkesztés]

Egykori elnöke, Kerpen Gábor megfogalmazásában „a mindenkori kormánnyal, fenntartókkal, munkáltatókkal szemben van a helyünk a tárgyalóasztalnál.”

Nemzetközi tevékenysége[szerkesztés]

A PDSZ alapító tagja az Oktatási Világszervezetnek (Education International) és 2004. májustól tagja az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetségnek. Részt vesz az Európai Unió ágazati érdekegyeztetésében. Több ízben hívták szakértőként előadni a két nemzetközi szervezet konferenciáira.. Külföldi partnerei között fellelhető az összes európai közoktatási szakszervezet, valamint az American Federation of Teachers.

A PDSZ lapja[szerkesztés]

A PDSZ folyóirata a Ráció, amely a közoktatás és a szakszervezeti élet fontos, aktuális kérdéseivel foglalkozik.

Felépítése[szerkesztés]

A PDSZ szervezeti felépítését a PDSZ alapszabálya írja le. Legfőbb döntéshozó testülete a Kongresszus. Két kongresszus között az Országos Választmány hoz döntéseket. Különböző szakmai és alágazati szekciókat működtet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ÉSZT - Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés - A PDSZ az ÉSZT tagja lett. www.eszt.hu. (Hozzáférés: 2022. június 16.)
  2. Otthagyja a PDSZ a Ligát (magyar nyelven). 24.hu, 2018. november 26. (Hozzáférés: 2022. június 16.)

További információk[szerkesztés]