Patsy Montana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patsy Montana
Életrajzi adatok
Születési névRubye Rose Blevins
Született1908. október 30.[1]
Hot Springs
Elhunyt1996. május 3. (87 évesen)[1]
San Jacinto
SírhelyRiverside National Cemetery
HázastársaPaul Rose
GyermekeiJudy Rose
Pályafutás
Műfajokcountry
Híres dalI Want to Be a Cowboy's Sweetheart
Hangszer
Díjak
Tevékenység
Kiadók
IPI-névazonosító00021264917

Patsy Montana weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Patsy Montana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Patsy Montana (Hot Springs, 1908. október 30.San Jacinto, 1996. május 3.) amerikai countryénekes. Rubye Rose Blevins (művésznevén Patsy Montana), amerikai country-western énekesnő volt. Montana volt az első női country előadó, akinek milliós kislemez eladása volt az „I Want to Be a Cowboy's Sweetheart” című dalával.

Pályafutása[szerkesztés]

Patsy tíz testvérrel nőtt fel. Már fiatalon lelkesedett Jimmie Rodgers iránt, aki megtanította gitározni és jódlizni. Beleszeretett a hollywoodi westernek éneklő cowbobjaiba, akik az 1930-as évek elején kaliforniai zenei tanulmányai idején váltak népszerűvé. Megnyert egy tehetségkutató versenyt, és helyi rádiókban kezdett szerepelni. Létrehozta a Montana Cowgirls triót, és Stuart Hamblen színészt kísérték rádiós fellépésein. Hamblen adta neki a Patsy Montana nevet. Első lemeze 1930-ban született meg, amikor felvették fele a „When the Flowers of Montana Were Blooming / I Love My Daddy Too” című számokat. 1931-ben megnyert egy tehetségkutató versenyt, és élőben énekelhetett a KTMR rádióállomáson Los Angelesben. Lorraine McIntire és Ruthy De-Mondrum mellett Montana Cowgirls néven léptek fel Inglewoodban.

Patsy Montana 1933-ban csatlakozott a Kentucky Ramblershez, akik akkor a western-swing stílust választották maguknak. A National Barn Dance show-ban több évtizeden át futott ez a műsor. 1934-ben turnén egy vettek részt, amikor a felmerült az „I Want to Be a Cowboy's Sweetheart” műsor ötlete, és be is épült a turné műsorába. Heti rendszerességgel kezdték sugározni. A western-swing társulat felkeltette az American Record Corporation (ARC) figyelmét. 1935 augusztusában New Yorkban felvették a „Patsy Montana & The Prairie Ramblers” című dalt. Megjelent az „I Want to Be a Cowboy's Sweetheart / Ridin' Old Paint” című lemez is − hosszabb jódlizáló részekkel gazdagítva. A „You Look Pretty in an Evening Gown” című lemezt 1935 augusztusában vették fel.

Patsy Montana egyik napról a másikra a countryzene első női sztárja lett.

Időközben filmekben is szerepelt. A csúcsra a „Western Colorado Sunset” juttatta 1939-ben, ahol Gene Autryval, korábbi idők bálványával együtt jelent meg. 1946 és 1947 között Patsy Montana vezette a „Wake Up and Smile” című ABC rádióműsort, amelyet a lópaták mennydörgő hangjával vezetett be. 1948-ban a Louisiana Hayride című filmben szerepelt.

A cowboyzene korszaka az 1940-es években a végéhez közeledett. Az új stílus a honky-tonk,[2] később a rockabilly volt. Patsy Montana lemezeladásai visszaestek, de továbbra is keresett rádiósztár maradt. Időnként fellépett lányával, Judy Rose-zal is.

Patsy Montana a kaliforniai San Jacintóban halt meg 1996-ban, 87 évesen. Ugyanebben az évben bekerült a Country Music Hall of Fame-be.

Lemezválogatás[szerkesztés]

  • 1930: When the Flowers of Montana Were Blooming / I Love My Daddy Too
  • 1935: Nobody’s Darling But Mine
  • 1935: I Want to Be a Cowboy’s Sweetheart / Ridin’ Old Paint
  • 1935: You Look Pretty in an Evening Gown
  • 1937: I Want to Be a Cowboy’s Sweetheart / Cowboy’s Honeymoon
  • 1937: Pride of the Prairie
  • 1937: I Only Want a Buddy Not a Sweetheart
  • 1937: Maple on the Hill / Will I Ride the Range in Heaven?
  • 1937: There’s a Ranch in the Sky / Ridin’ the Sunset Trail
  • 1937: Out on the Lone Prairie / Cactus Blossoms
  • 1938: I Hope You Have Been True / By the Grave of Nobody’s Darling
  • 1946: When I Get to Where I’m Going
  • 1955: He Taught Me How to Yodel
  • 1959: Cowboy’s Sweetheart
  • 1964: The New Sound of Patsy Montana at the Matador Room
  • 1965: Sweetheart
  • 1978: I Want to Be a Cowboy’s Sweetheart

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. A honky-tonk egy olyan bár, amely country zenét kínál vendégek szórakoztatására, vagy/és az ilyen létesítményekben játszott zenei stílus.

Források[szerkesztés]