Para-fitt SE

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Para-fitt Sportegyesületet (eredetileg úszó és vízisport egyesületet) 2001 decemberében alapította Gégény Noémi, azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson, a társadalom perifériáján élő értelmi és halmozottan sérült gyerekek, fiatalok lelki és testi rehabilitációjához.

Egyesület bemutatása[szerkesztés]

A egyesület sérült gyermekekkel, fiatalokkal foglalkozik, nonprofit formában működik, s az évek során jelentősen bővült a tevékenységek köre. Mára, különböző egyesületekkel, szakemberekkel karöltve, szervezett keretek között, karate, (ami valójában inkább mozgáskoordináció fejlesztés), evezés, (idényfüggően) korcsolya/görkorcsolya, valamint társastánc, tai-chi, jóga és túrázási lehetőségeket is kínál.

A különböző pályázatoknak köszönhetően színházba járást, hétvégi programokat, sportnapokat szerveznek a gyermekeknek.

Az általuk szervezett programok, oktatás, a szabadidő eltöltéshez nyújtott lehetőségek, mind-mind a fogyatékkal élő személyek adaptációját segítik elő és próbálják a családot visszahelyezni a társadalomba. Ezáltal mint antidiszkriminációs folyamat is működik a fogyatékosok társadalmi kirekesztettségének megszüntetése érdekében.

Tevékenysége[szerkesztés]

  • értelmi és mozgássérült gyermekek, fiatalok rehabilitációja
  • fogyatékos gyermekek és fiatalok vízhez szoktatása, terápiás gyógyúszása és heti rendszeres úszásoktatása
  • a már úszni tudó fogyatékos fiatalok versenyeztetése
  • hazai speciális úszóversenyek szervezése
  • szabadidős és iskolai szünidős programok szervezése és lebonyolítása fogyatékos fiatalok és családjaik számára
  • más civil szervezetekkel együttműködés a fogyatékosok sportjának és integrációjának

elősegítése érdekében

Tanítványaik között mindenféle fogyatékossági szindrómával rendelkező gyermek és fiatal van, például autisták, Down és Williams szindrómások, mozgássérültek, daganatos betegek, baleseti agysérültek, ICP-sek (központi idegrendszeri sérültek), hallássérültek és halmozottan sérültek is.

Életrevalók[szerkesztés]

Az egyesület 2012-ben indította ezt a programját, melynek lényege az értelmileg sérült fiatalok részére életvezetési gyakorlat szerzése, önállósodásuk segítése.

A Para-fitt SE tizen- huszon évesei az élet kalandjaiban -feladataiban próbálnak helyt állni. A programról film készült, amely bekerült a Budapest film Zrt. iskoláknak vetített Tabu sorozatába.

Fogadj örökbe egy osztályt[szerkesztés]

2013-tól a Para-fitt SE sérült fiataljai minden évben örökbe fogadnak egy középiskolás csoportot, akikkel egy tanéven keresztül együtt kalandoznak karöltve járják a várost és az országot.

2013/14-ben egy-egy szombati programjukra a VIII. kerületi Bókay Szakközépiskola diákjait: fogadták örökbe. Volt extrém túra, városnézés, Popfesztivál és Capa évforduló. Ami csak szem-szájnak ingere.

Források[szerkesztés]