Pálítáná

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Palitana szócikkből átirányítva)
Palitana (પાલીતાણા)
városkép
városkép
Közigazgatás
Ország India
ÁllamGudzsarát
Irányítószám364270
Körzethívószám2848
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság66 m
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 21° 31′ 12″, k. h. 71° 49′ 48″Koordináták: é. sz. 21° 31′ 12″, k. h. 71° 49′ 48″
A Wikimédia Commons tartalmaz Palitana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Pálítáná (gudzsaráti nyelven: પાલીતાણા, angol átírással: Palitana) város India nyugati részén, Gudzsarát államban, a Szaurástra- (Kathiawar-) félszigeten. Bhávnagartól közúton 55 km-re DNy-ra fekszik. Lakossága 61 ezer,[1] elővárosokkal 175 ezer fő volt 2011-ben.

Jelentős dzsaina zarándokhely. A város feletti Satrundzsaja-hegy kettős csúcsát összekötő nyeregben több mint 900 márványtemplom található[2] amelyek legnagyobb része 16. században épült. Bár a 11. századtól kezdték építeni a templomokat, ezeket a korábbiakat a muszlim hódítók a 14-15. században lerombolták. A templomok kilenc, védőfallal körülvett csoportokban, ún. tukokban állnak, s azoknak a gazdag hívőknek a nevét viselik, akik építették őket. Minden tukban van egy főszentély, amelyet több kisebb szentély vesz körül.

Galéria Palitana templomkörzetéből[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Palitana című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: India, 2008.