Palio (verseny)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Palio dei Micci, 2010

A palio olaszországi, középkori eredetű sportverseny, amit az egyes települések, községek különböző kerületei, szomszédos falvak képviselői vívnak meg évente egy vagy néhány alkalommal. A középkorban ezek a helyi rivalizálás ünnepei voltak, ma leginkább turistacsalogató látványosságok, amiket középkori viseletben, a hagyományokat ápolva rendeznek meg.

A szó eredete[szerkesztés]

Az olasz palio szó a latin pallium-ból ered, ami köpenyt jelent. Ez a versenyek díjára utal, ami általában bársony, vagy selyemszövet volt. A szövet helyett később gyakran ebből készült díszes kendőket adományoztak a győztesnek. A palio kifejezés az évszázadok során áthúzódott magára a versenyre, sőt annak pályájára – innen ered a magyar pálya szó is.[1]

A versenyek története[szerkesztés]

A versenyek a középkori itáliai szabad városállamok, községek lakosainak csoportjai közötti ünnepi sporteseményekből erednek. A legrégebbi a ferrarai palio(wd) a 13. század második feléből, de a leghíresebb, a legtöbb látogatót vonzó ilyen esemény a sienai palio. A versenyek legtöbbször lóháton zajlottak, de sokfelé voltak – és vannak – szamárháton, kocsival, csónakon megrendezett futamok, illetve fegyverrel vívott küzdelmek, íjászat, számszeríjászat is.

Egyes ismertebb olaszországi palio-versenyek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magyar etimológiai nagyszótár. [2016. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 13.)
  2. Volksfeste in Italien

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Palio című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Palios
A Wikimédia Commons tartalmaz Palio (verseny) témájú médiaállományokat.