Pálhegyi Máté

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pálhegyi Máté
Született1975 (49 éves)
nem ismert
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • fuvolaművész
  • egyetemi oktató
Iskolái

SablonWikidataSegítség

Pálhegyi Máté (1975 –) fuvolaművész, hangszeres szólista, kamarazenész és tanár. Európa koncerttermeinek, fesztiváljainak rendszeres fellépője. Modern fém- és fafuvolákon, valamint korhű barokk és bécsi klasszikus hangszereken játszik. Régizenei, romantikus, impresszionista és jazz stílusban egyaránt otthonosan mozog. Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián, valamint Bécsben tanít, mesterkurzusokat tart. A klasszikus repertoár mellett koncertjein gyakran szerepet kap az improvizáció is.

Pályafutása[szerkesztés]

Diplomáit a Liszt Ferenc Zeneművészeti, valamint a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. Az egyetemi tanulmányok mellett az Attersee Barokk Akadémián barokk fuvolát, kamarazenét, és barokk interpretációt tanult. Hangversenyeit 1997 óta a Magyar Rádió rendszeresen közvetíti élő adásban. 2003-ban jelent meg első szólólemeze La musique címmel, amely a századelős Párizs fuvolás kamarazenéit tartalmazza. Azóta több mint húsz lemezfelvételen működött közre.

Olyan művészekkel, együttesekkel dolgozik (vagy dolgozott) együtt, mint Czidra László, Vajda József, Reinhard Goebel és a Musica Antiqua Köln, Spányi Miklós, Gryllus Dániel, Palya Bea, a Forrás Kamarazenei Műhely, az Auer Vonósnégyes, a Cappella Savaria, valamint az Aura Musicale. Más művészetek iránti nyitottságát jelzi, hogy közös produkciót hozott létre Balkay Géza, Horgas Ádám, Pokorny Lia, Scherer Péter és Bálint András színművészekkel is.

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap