Oyo (Nigéria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oyo
Közigazgatás
Ország Nigéria
ÁllamOyo
Testvérvárosok
Lista
Rio de Janeiro (2022. december 26. – )
Népesség
Teljes népesség386 723 fő (2012)
Földrajzi adatok
Terület2427 km²
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 7° 50′, k. h. 3° 56′Koordináták: é. sz. 7° 50′, k. h. 3° 56′
SablonWikidataSegítség

Oyo város Nigéria délnyugati részén, az azonos nevű szövetségi államban. A város lakossága 386 ezer fő volt 2012-ben[1] elővárosokkal mintegy 1 millió fő.

Az egykori joruba város jóval északabbra feküdt és a 17. században az Oyo Királysághoz tartozott, majd a fulánik az 1830-as években dúló háború során lerombolták. Az ország első útja, amelyet 1905-ben kezdtek el építeni, Oyót az 50 km-re levő Ibadannal kötötte össze.

Gazdaságában kiemelkedő a textil-, bőráru- és kézművesipar, a dohány- és élelmiszeripar. A környező mezőgazdasági vidéken gyapotot, kukoricát, kakaót, pálmaolajat termesztenek. Körzetében aranyat és ónt bányásznak.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oyo (Nigeria) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként. Ez a szócikk részben vagy egészben az Oyo, Nigeria című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Readers Digest: Guide to Places of the World, 1995