Oxetán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oxetán
IUPAC-név oxetán
Más nevek 1,3-propilén-oxid
1,3-epoxipropán
oxaciklobután
trimetilén-oxid
Kémiai azonosítók
CAS-szám 503-30-0
SMILES
C1CCO1
UNII I279Q16FU6
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C3H6O
Moláris tömeg 58,08
Sűrűség 0,8930 g/cm³
Forráspont 49–50 °C
Veszélyek
Lobbanáspont −37 °C[1]
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

Az oxetán vagy 1,3-propilén-oxid heterociklusos szerves vegyület, képlete C3H6O, négytagű gyűrűjét három szén- és egy oxigénatom alkotja.

Az oxetán névvel általánosabban bármely oxetántartalmú szerves vegyületre is utalhatnak.

Előállítása[szerkesztés]

Egyik jellemző, jól ismert előállítása módja a kálium-hidroxid és 3-klórpropil-acetát 150 °C-on végzett reakciója:[2]

Ezzel az eljárással az oxetán mintegy 40%-os hozammal állítható elő, mivel a szintézis során számos melléktermék keletkezik.

Másik lehetőség az oxetán gyűrű létrehozására a Paternò–Büchi-reakció. Oxetángyűrűt diolok gyűrűzárásával, valamint hattagú gyűrűs karbonátok dekarboxilezésével is elő lehet állítani.

Taxol[szerkesztés]

Paklitaxel az oxetángyűrűvel jobb oldalon

A paklitaxel (taxol) az oxetán gyűrűt tartalmazó természetes anyagok egyik példája. A taxol szokatlan szerkezete és a rákellenes kezelésekbe történő sikeres bevonása következtében a kutatók érdeklődésének középpontjába került.[3] A hatás és szerkezet közötti összefüggés szempontjából az oxetángyűrűnek fontos szerepe van a mikrotubulusokhoz történő kötődésben, arról azonban még keveset tudunk, hogy a természetben hogyan történik a gyűrűt kialakító reakció katalízise, ami kihívás elé állítja a vegyületet szintetizálni kívánó kutatókat.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Oxetane című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Az 1,3-Epoxypropan vegyülethez tartozó bejegyzés az IFA GESTIS adatbázisából. A hozzáférés dátuma: 2012.09.27. (JavaScript szükséges) (angolul)
  2. C. R. Noller (1955). „Trimethylene Oxide”. Org. Synth. 29, 92. o.  ; Coll. Vol. 3: 835
  3. a b Willenbring, Dan, and Dean J. Tantillo.. "Mechanistic possibilities for oxetane formation in the biosynthesis of Taxol’s D ring." Russian Journal of General Chemistry 78.4 (Apr. 2008): 7237–31. Advanced Placement Source. EBSCO. [Library name], [City], [State abbreviation]. 22 Apr. 2009 <http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=aqh&AN=32154883&site=ehost-live>