Ugrás a tartalomhoz

Oromfal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyszintes ház három oromfallal, melyek közül kettő látszik (sárgával kiemelve). Az oromfalak ilyen találkozásánál beszélünk „keresztezett oromfalas tetőről”
A Brooklyn Park Slope városrészében található St. John's Place 176 és 178 dekoratív oromfalai

Az oromfal egy általában háromszög alakú része a falnak, az egymással érintkező tetők hajlásszög alatti része. Az oromfal alakja és a kidolgozottsága függ a használt építészeti rendszertől, aminek főbb meghatározói az éghajlat, a használt anyagok és az elfogadott esztétikai elvek. Az oromfal azonban gyakran az egész falra értendő, a háromszög alakú rész alatti terület is. Egyes tetőtípusok alatt nincs oromzat, ilyen például a nyeregtető. Az oromtető is az alatta jellegzetesen megtalálható oromzatról kapta a nevét.

Egy ívekből elkészített mellvédsor (holland oromzat) vagy horizontális lépcsős lépcsőzetes oromfal elrejtheti a tető átlós vonalait.

A mai modern oromfalakat gyakran úgy kezelik, mint a régi klasszikus háromszögletű oromzatokat. A klasszikus struktúrákkal ellentétben – melyek oszlopokon és fejgerendákon nyugodtak – azonban az oromzatban végződő létesítmények tartófali elemek.

Oromzattal textíliák végét, valamint lejtős tetők egy részét is díszítik, attól függően, hogy mennyi hóra számítanak.

Az éles oromzati tetők a gótikus és a klasszikus görög építészet jellegzetességei.[1]

Az oromzati tető ellentéte vagy inverze a V tető.

Frontoldali és oldalsó oromzatok[szerkesztés]

Frontoldali oromzatok Tübingenben
Oldalsó oromzatos házak Bautzenben

Míg a frontoldali oromzatos épületeknél az utca felé néz az oromfal, addig az oldalsó oromzatos házak tetői párhuzamosak az úttal. Ezeket a fogalmakat az építészet és a városrendezés is használja, hogy ezekkel határozzák meg egy épület elhelyezkedését egy városi környezetben.

A frontoldali oromzatok a gótikus német utcákra, míg az oldalsó oromzatok a reneszánsz olasz építészetre jellemzők. A XIX. század elejétől az 1920-as évekig Amerikában a frontoldali oromzat volt a meghatározó.

Vimperga[szerkesztés]

Amiens katedrálisának három oldalán vimpergával, dísztornyocskákkal és rózsaablakokkal

A vimperga a német és holland neve annak a gótikus építészeti stílusnak, ahol mérműveket tesznek az ablakok és a kapu fölé, melyeket gyakran dísztornyocskák egészítettek ki.[2] A gótikus építészet, azon belül is a katedrálisépítészet tipikus eleme. A vimpergákat a gótikus időkben gyakran ellátták bimbódíszekkel vagy más díszítő elemekkel. Vimpergákat azért alkalmaztak, mert ezekkel azt az érzést lehetett kelteni, hogy az adott épület a valóságosnál magasabb.

Hátrányai[szerkesztés]

Hurrikánokkal vagy tornádókkal sújtott régiókban nem ajánlott oromzatos épületeket építeni, mert ezek könnyen leválnak az erős szélben. A háromszög alakú falon túlnyúló tető gyakran olyan csapdát jelent, amibe a szél az esernyőkhöz hasonlóan tud belekapni. Az oromzatra merőlegesen fújó szél ráadásul nagy nyomást tud kifejteni.[3][4]

A kultúrában[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Passmore, Augustine C.. "Twenty Styles of Architecture". Handbook of Technical Terms Used in Architecture and Building and Their Allied Trades and Subjects. London: Scott, Greenwood, and Co., 1904. 360. Print.
  2. Gâble (wimperg). A Glossary of Romanesque Architecture. (Hozzáférés: 2015. október 12.)
  3. Roof damage by hurricane force winds in Bermuda The Fabian Experience, September 2003, page 5 Archiválva 2013. május 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, Mark Rowe, Department of Environmental Protection, Government of Bermuda
  4. Grazulis, Thomas P.. Significant tornadoes, 1680-1991. St. Johnsbury, Vt.: Environmental Films, 106. o. (1993). ISBN 1-879362-03-1 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gable című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Gables
A Wikimédia Commons tartalmaz Oromfal témájú médiaállományokat.
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az oromfal címszót a Wikiszótárban!