Opir

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Opir
Az Opir kiszélesedő völgye Szkolénél
Az Opir kiszélesedő völgye Szkolénél
OrszágokUkrajna
Földrajzi adatok
Hossz58 km
Vízgyűjtő terület843 km²
é. sz. 48° 47′ 50″, k. h. 23° 17′ 14″
TorkolatSztrij
é. sz. 49° 06′ 45″, k. h. 23° 35′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Opir témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Opir (ukránul: Опір) folyó Ukrajna Lvivi területének Szkolei járásában. A Dnyeszter vízrendszeréhez tartozik, a Sztrij folyó jobb oldali mellékfolyója.

Oporec falu közelében, a Velikij Javirnik hegy déli lejtőjénél ered. Hossza 58 km. A Szkolei-Beszkidekben folyik északkeleti irányban, majd Verhnye Szinyovidne és Mezsibrodi között ömlik a Sztrij folyóba.

Vízgyűjtő területe 843 km², átlagos esése 10,4 m/km. Tipikus hegyi folyó, medre a hegyek közötti völgyekben helyezkedik el. A felső folyásnál a folyóvölgy szűkebb, az alsó folyásnál kiszélesedik. A partja többnyire sziklás, helyenként meredek. A medrét a kárpáti homokkőből képződött kavics borítja.

Mellékvizeit nyolc kisebb folyó és 31 patak alkotja. Közülük a legnagyobbak a Rozsanka és az Orjava. A folyó mentén fekvő települések: Oporec, Lavocsne,Ternavka, Szlavszke, Tuhja, Hrebenyiv, Szkole, Dubina és Verhnye Szinyovidne.

Népszerű a raftingosok körében. Tavasszal, a hóolvadás utáni magas vízállásnál Szlavszke falutól lefelé, nyáron, alacsony vízállásnál Szkolétől alkalmas vadvizi evezésre.[1]

A folyó vízét a környező települések vízellátására és mezőgazdasági területek öntözésére is használják.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Рафтинг по р. Опір - Стрий. splav.lviv.ua. (Hozzáférés: 2020. január 26.)

Források[szerkesztés]

  • Heohraficsna enciklopegyija Ukrajini, 2. kötet, Ragyanaszka Ukrajinszka Enciklopegyija kiadó, Kijev, ISBN 5-88500-012-3, p. 462.