Online zaklatás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Online zaklatásnak nevezzük a zaklatás azon formáját, ahol az internetet vagy más telekommunikációs eszközt használnak ahhoz hogy egyének, csoportok vagy szervezetek ellen zaklató jellegű cselekedeteket kövessenek el. Az emberi jogokhoz tartozik az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőséghez való jog is. Minden olyan cselekedet amely ezt a jogot megsérti, akár szexuális, akár más természetű magatartás formájában (faji, vallási, politikai nézet, kor vagy egyéb személyes helyzet miatti megkülönböztetés) zaklatásnak minősül, és törvény által büntetett.

A technika és az internetes világ elterjedésével, elterjedt egy újabb zaklatási forma is, amely az elektronikus úton elkövetett, egyre gyakoribb, személyt, csoportot, vagy szervezeteket sértő támadásokat foglalja magába.

  • Ilyen zaklató tevékenységeknek számítanak az alábbiak:

1. Személy ellen:

-e-mail, chat, internetes oldalakon át küldött zaklató jellegű üzenetek

-személyes adatok megszerzése, felhasználása (e-mail jelszó, bankkártya számok, személyes mappákhoz, kontaktokhoz való engedély nélküli hozzáférés)

-személyes adatok módosítása (adatok, képek, információk) ezáltal téves információk terjesztése az érintett személyről,

-fals identitás használat-az áldozat identitását használják online tevékenységekhez (chat, vásárlás-kezdeményezés, bejelentkezés regisztrációs oldalakra), vagy az érintett személy nevében fals üzeneteket küldeni, vagy fals információt terjeszteni a környezetnek.

-szexuális tőltetű üzenetek, felhivások- kiskorúak zaklatása szexuális jellegű üzenetekkel

-mobiltelefon használata zaklatásra (névtelen hívások, megfélemlítő, megalázó üzenetek ismételt jelleggel)


2.Számítógép ellen:

-vírusok küldése az érintett személy számítógépére, rongáló szándékkal

-üzenetbombák küldése, ezáltal az érintett személy postafiókját fogadóképtelenné tenni

-megadni az érintett személy e-mail címét olyan oldalakon ami által kéretlen üzeneteknek van kitéve a postafiókja

Egyes országokban külön törvényt hoztak létre az interneten elkövetett büncselekmények szabályozására. Az első törvényt Amerikában, Kalifornia állomban 1999-ben léptették életbe.(U.S. Cyberstalking low).

2001. november 23-án Budapesten, az U.S.A és 29 más ország aláírta az első olyan konvenciót ami az Európai Unió kezdeményezéseként az internetes bűncselekmények problémájával és ezek szabályozásával foglalkozik.Cybercrime Convention

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]