Onchan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Onchan
Isle-of-man-onchan-laxey.jpg
Közigazgatás
Ország Egyesült Királyság
Körzethívószám 01624
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Onchan (Man-sziget)
Onchan
Onchan
Pozíció Man-sziget térképén
é. sz. 54° 10′ 25″, ny. h. 4° 28′ 00″Koordináták: é. sz. 54° 10′ 25″, ny. h. 4° 28′ 00″
Onchan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Onchan témájú médiaállományokat.

Onchan falu és egyházkerület (parrish) a Man-szigeten. Habár közigazgatásilag falu, Douglas után ez a sziget második legnépesebb települése. Ma már a főváros egyik peremkerületeként is felfogható. Lakossága a 2001-es népszámlálás adatai alapján 8803 fő. Ebben a választókerületben a Huszonnégyekbe (Yn Kiare as Feed: A Négy és Húsz; angol nevén House of Keys) három képviselőt választanak.

A manx nyelvben a falunak és az egyházkerületnek más neve van. Az előbbié Kione Droghad (a Híd Vége), az utóbbinak Connaghyn, (St. Conchan) a neve.

Az egyházkerület[szerkesztés]

Conchan Douglastól északra, egy földnyelven fekszik, ahonnét jó kilátás nyílik a Douglasi-öbölre. Az egyházkerület Caim Gerjoiltól és Port Groudletól Douglasig, a Glasstól és a Keleti Baldwin völgytől az Ír-tengerig nyúlik.

Határai magába foglalják a Douglas-öböl északi részét és a Banks' Howe földnyelvét (ami 120 méter magas). A terület legmagasabb pontja a 316 méter magas Slieau Ree.

Az egyházkerület mezőgazdasági vidék, egyetlen nagyobb lakott települése Onchen. Az északnyugati hegyes területektől eltekintve a földművelés számára ól hasznosítható terület. Souglas közelében sok vidéki villa szegélyezi az utakat. Onchan több nagyobb forrás központja, ami biztosítja a főváros és a környező falvak vízkeresletének kielégítését.

Három nagyobb hegyszoros van a területen. Ezek a Molly Quirk's-szoros, a Groudle-szoros és a Bibalo Walk, ami a Groudle Beachig tart. A Groudle Glen Railway a tengerparton fut végig a Headlandig, majd onnét a Fóka-kőnél lévő végállomásig. Itt az utasok leszállhatnak, és megnézhetik a Viktória-korabeli állatkert maradványait, ahol a második világháború előtt főkét és jegesmedvét is tartottak.

A többi körzethez hasonlóan Onchan is több kisebb, természetes elválasztóvonalakkal határolt (hegyek, folyók) részre osztható, ezek a Treenek. Az 1511-től érvényes felosztás alapján Onchan a következő Treeneket tartalmazza:

  • Slekby
  • Alia-Begod
  • Begod (now Bygoad)
  • Byballo (now Bibaloe)
  • Hawstrake (now Howstrake)
  • Horaldre
  • Tremsare
  • Tremott
  • Douglas

A templom[szerkesztés]

Az egyházközség jelenlegi templomát 1833-ban építették John Samuel Skillicon tervei alapján. Abban az időben Szent Péternek ajánlották fel, őt választották a terület védőszentjévé. Ez a templom a régi romos és veszélyes, 1711-ben lerombolt elődje helyén áll. Hosszú ideig semmi sem történt annak érdekében, hogy új imaház épüljön ezen a területe, mígnem Ward püspök John Welchtől terveket rendelt. 1830-ban letették az új épület alapkövét, de a hívők nyomására átvitték a mostani helyére.

A templom volt a szigeten az első épület, ahova bevezették az elektromos áramot. Viktória királynő trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepségek adtak alkalmat a Man Tramwaynek és a Power Companynak, hogy így támogassák a fejlődést.

A falu[szerkesztés]

Onchan most elsősorban egy kis falu, ahova az emberek leginkább aludni járnak. Lakosai Douglasban dolgoznak. Két általános iskolája van, a falu diákjai középiskolai tanulmányaikat a közeli városban végzik. A faluban van sok bolt, ami közül kiemelkedik az Onchan Village Walk, egy kisebb bevásárlóközpont, ahol több különálló bolt is helyet kap. A kikapcsolódásról a park gondoskodik, ahol csónakázótó, mini golfpálya, focipálya és teniszpálya várja az érdeklődőket.

Néhány forrás állítása szerint a Port Jack környéke volt a szigeten az első hely, ahol elektromos utcai világítás működött – köszönhetően a Manx Electric Railwaynek, melynek itt volt a közelben a generátorai.

Curragh Kiondroghad, az onchani láp[szerkesztés]

A Curragh Kiondroghad láp egy egy acre területű természetvédelmi terület, melynek változatos élővilága van. A területet 1998 óta a Manx Wildlife Trust tartja karban.