Oldal István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oldal István
Született1829. augusztus 10.
Szeged
Elhunyt1916. augusztus 25. (87 évesen)
Nagybecskerek
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • fotográfus
  • festőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Oldal István témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Id. Oldal István (Szeged, 1829. augusztus 10.Nagybecskerek, 1916. augusztus 25.) festőművész, fényképész, az első vajdasági fotóüzlet alapítója 1853-ban.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei Oldal Antónius és Fridrik Terézia voltak.[1] Karol Suternél tanult festészetet, aki gazdag szegedi polgárok portréit, tájképeket és ikonokat festett. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban önkéntesként vett részt. A szegedi harmadik honvédzászlóaljban szolgált Damjanich János ezredes parancsnoksága alatt, majd a vršaci helyőrségben állomásozott.

A forradalom bukása után Nagybecskerekben telepedett le. Munkát kapott egy zsidó iskolában, ahol rajzot tanított. Az 1851-es forradalomban való korábbi részvétele miatt azonban elbocsátották. Ezután 1853-ban festőműhelyt nyitott, amelyet 1854-ben fotóstúdióvá bővített. Festői munkásságáról keveset tudunk – megjegyezték, hogy tájképeket és vallásos festményeket festett. A fotózás láthatóan háttérbe szorította a festészetet, és elsődleges foglalkozásává vált. Első műhelye a Temesvár utcában volt, majd a Rezitner család házába, majd a nagyhíd előtti Dr. Pavle Linjački házba, végül a Gizelin rakpartra került egy üvegtetős épületbe. Az épületet a megye építette Pavle Vago festőműhelye számára. A mennyezeti világítás miatt döntött a bérlés mellett, ami megfelelt a fotóstúdió körülményeinek. Fia, ifjabb Oldal István 1902-ben vette át a stúdió vezetését.

1916. augusztus 25-én halt meg, és a zrenjanini katolikus temetőben temették el a Benković család családi sírboltjában.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Иштван Олдал старији című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Balázs-Arth Valéria: Délvidéki magyar képzőművészeti lexikon; Timp, Budapest, 2007
  • Farkas Zsuzsa: Festő-fényképészek 1840-1880. Kecskemét, Magyar Fotográfiai Múzeum, 2005. (A magyar fotográfia történetéből 38.)
  • Miklósi-Sikes Csaba: Fényképészek és műtermek Erdélyben 1839-1916. Tanulmány és okmánytár. Székelyudvarhely, Haáz Rezső Alapítvány, 2001. (Múzeumi füzetek 18.)