Odyssey Moon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Odyssey Moon volt az első csapat, amely regisztrált a Google Lunar X Prize versenyre 2007. december 6-án.[1]

A verseny[szerkesztés]

A versenyre – amelynek célja, hogy új lendületet adjon a Holdra való visszatérésnek – „Hold 2.0”-ként is hivatkoznak és abban az Odyssey Moonhoz hasonló, magánszektorbeli szervezetek vesznek részt.[2] A csapatok egy 20 millió dolláros fődíjért, egy ötmillió dolláros díjjal járó második helyezésért és további ötmillió dollárnyi bónuszokért versenyeznek.[3]

A csapat háttere[szerkesztés]

Az Odyssey Moon székhelye a Man szigeten található[2] és Robert D. Richards alapította,[3] akinek céljai között szerepel az első olyan kereskedelmi vállalkozás felépítése, amely a Hold erőforrásait hasznosítja .[4] Ahhoz, hogy ezt a célt elérje, részmunkaidős tanácsadóként bevonta Alan Sternt a NASA egykori vezető tudósát.[5] 2008. szeptember 22-én egy másik NASA-veterán csatlakozott az Odyssey Moon-hoz: Jay F. Honeycutt-ot elnöknek nevezték ki, aki a továbbiakban felelős valamennyi programért és indítási műveletért. Ő nagy tapasztalatokkal rendelkezik nagyszabású tervezési műveletek vezetésében. A NASA-nál változatos feladatokat látott el: több évig volt a Kennedy Űrközpont és az Űrsikló program igazgatója. A NASA-n kívül, 1997 és 2007 között a Lockheed Martin Space Operations elnöke volt.[6]

A projekt[szerkesztés]

A csapat célja egy robot leszállóegység építése és üzembe helyezése, amely felfedező és tudományos felszerelést szállít majd a Holdra. Az új űreszközt "MoonOne"-nak (M-1) nevezték el.[7] A kivitelezéssel a kanadai MacDonald Dettwiler vállalatot bízták meg, amely olyan NASA projekteken is dolgozott, mint az űrsiklók és a Nemzetközi Űrállomás.[2] Egy nemzetközi tudományos magánegyesület, a Planetary Society, 2007-óta segíti a Odyssey Moon erőfeszítéseit a közönség tájékoztatása és a köz-és magánszervezetek közti koordináció terén.[1]

Colin Pillinger, a meteorokkal foglalkozó tudós és az Európai Űrügynökség sikertelen Beagle 2 Mars Lander projektjét vezette 2003-ban. 2009-ben tárgyalásokat folytatott az Odyseey Moon-nal a Beagle egyik eszközének felhasználásáról a leszállóegységben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ^ a b Leonard David: Private Company Accepts Google Lunar X Prize Challenge. Space.com, 2007. (Hozzáférés: 2010. augusztus 3.)
  2. ^ a b c Odyssey Moon first off the mark for the Google Lunar X PRIZE. space.co.uk. (Hozzáférés: 2008. február 6.)
  3. ^ a b Odyssey Moon Announced as First Official Competitor in the Google Lunar X PRIZE. googlelunarxprize.org. (Hozzáférés: 2008. február 6.)
  4. Reaching for the moon: Interview with Robert Richards”, 'CNN', 2008. május 9. (Hozzáférés ideje: 2008. június 25.) 
  5. Former NASA chief Alan Stern joins Odyssey Moon. Odyssey Moon. (Hozzáférés: 2008. július 16.)
  6. Former NASA Kennedy Space Center Director Jay Honeycutt Announced As President of Odyssey Moon U.S. Operations. spaceref.com. (Hozzáférés: 2008. szeptember 22.)
  7. Dave Mosher; Anthony Duignan-Cabrera: Private race to the moon (and money) takes off. Space.com. (Hozzáférés: 2008. február 22.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]