OMSI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
OMSI - Der Omnibussimulator
FejlesztőMR Software
MotorOpen Dynamics Engine
PlatformokPC
Kiadási dátum2011. február 18.
MűfajBuszszimulátor
Játékmódokegyjátékos videójáték
Korhatárnincs
USK-besorolásUSK 0
Az OMSI - Der Omnibussimulator weboldala
SablonWikidataSegítség

Az OMSI egy német fejlesztésű autóbuszszimulátor-program, mely 2011 februárjában jelent meg a Marcel Kuhnt és Rüdiger Hülsmann tulajdonában lévő MR Software gondozásában. Teljes neve a „Der Omnibus Simulator”, melyből az Omsi rövidítés ered.

Az alapok[szerkesztés]

A program telepítéskor két pályát és több MAN buszt tartalmaz, de bővíthető az internetről letöltött pálya és jármű csomagokkal. Az alap játék 1989-ben játszódik, Berlin-Spandau 92-es, 92E-s illetve 13N-es buszvonalán, a kétemeletes MAN SD-200, vagy MAN SD-202-vel és ezek altípusaival. Berlin mellett megtalálható egy fiktív falu (Grundorf) is, ahol a 76-os vonalon vezethetünk. Ez a pálya arra jó, hogy kitapasztaljuk a vezetést, jegyeladást és az egyéb funkciókat. A játék eredetileg német nyelven készült, de számos fordítás jelent meg hozzá.

Az első verzió még nem támogatta a csuklós buszokat, azonban a 2013 negyedik negyedévében megjelent Omsi 2 már igen.

Kiegészítők[szerkesztés]

Több magyar Omsi kiegészítő létezik, ahonnan magyar nyelvű telepítési instrukciókkal lehet a pályákat és a buszokat letölteni. A kiegészítők telepítése és a program működési elve nagyon hasonlít a BVE nevű vonatszimulátorhoz, hiszen mindkettő csak egy hátteret biztosít a később, esetleg mások által elkészített modellek vezetéséhez, és önmagában bővítmények nélkül szinte élvezhetetlen, illetve a bővítményeket gyakran "fapados" módon nekünk kell a megfelelő mappába behelyeznünk. Készültek hozzá jobb kormányos buszok, bal oldalon közlekedős pályák is.

OMSI 2[szerkesztés]

A 2013-ban kiadott „Der Omnibus Simulator 2” kompatibilis a felhasználók által korábban készített vonalakkal és járművekkel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]