North Parade House

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
North Parade House
A North Parade House homlokzata
A North Parade House homlokzata
Település Monmouth
Hely The Parade, Hereford Road
Monmouth
 Wales
Építési adatok
Építés éve 18. század
Elhelyezkedése
North Parade House (Wales)
North Parade House
North Parade House
Pozíció Wales térképén
é. sz. 51° 48′ 33″, ny. h. 2° 43′ 48″Koordináták: é. sz. 51° 48′ 33″, ny. h. 2° 43′ 48″

A North Parade House 18. századi lakóépület a walesi Monmouth központjában.

Története[szerkesztés]

Az épületet a 18. század második felében építették, majd a 19. század elején egy gazdag, helyi gyapjúkereskedő újította fel, akinek üzlete a szomszédos épületben üzemelt.[1] Az épület 1965. október 27 óta II. kategóriás brit műemléknek (British Listed Building) számít.[2] Az épület homlokzatát stukkózás díszíti, palatető fedi. A három szintes épületet kontyolt tető fedi. A szimmetrikus homlokzat fő díszítőelemei a földszinti kiugró ablakfülkék. Az épület fő tömbjéhez egy kisebb, szintén három szintes melléképület csatlakozik. Ez utóbbi eredetileg malátacsíráztató volt, később gyapjúraktárrá alakították át. A melléképületnek csak az első szinten van egy ablaka, a többi ablakkeret be van építve.[1][3] Az épületben korabeli kandallók láthatók. Az épülettel átellenben állt egykoron a monmouthi megyei fegyház.[3]

Források[szerkesztés]

  1. ^ a b NORTH PARADE, 12, MONMOUTH;NORTH PARADE HOUSE. Royal Commission on the National Monuments Record of Wales (NMRW). (Hozzáférés: 2012. április 8.)
  2. Listed Buildings in Monmouth, Monmouthshire, Wales. (Hozzáférés: 2012. április 8.)
  3. ^ a b Keith Kissack, Monmouth and its Buildings, Logaston Press, 2003, ISBN 1-904396-01-1, page 104

Ez a szócikk részben vagy egészben a North Parade House, Monmouth című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.