Nopcsa Ferenc

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
báró Nopcsa Ferenc
Nopcsa Ferenc albán harci öltözetben - 1913 körül

Nopcsa Ferenc, báró (Déva, 1877. május 3.Bécs, 1933. április 23.) kalandos életű, magyar báró, paleontológus, geológus, albanológus, hírszerző, albán trónaspiráns, az MTA levelező tagja volt (később azonban lemondott akadémiai tagságáról). Ő volt az első magyarországi dinoszauruszlelet tudományos leírója.

Életpályája[szerkesztés]

Származása[szerkesztés]

Erdélyi, Hunyad megyei, elmagyarosodott román nagybirtokos családból származott. Nagyapja, Nopcsa László nevéhez legendás történetek kapcsolódtak, ő volt Jókai Mór Fatia Negra nevű rablóvezér hősének fő mintája a Szegény gazdagok című regényében.[1] Nagybátyja, Nopcsa Ferenc (1815–1904) Hunyad vármegye főispánja, 1868-tól Erzsébet királyné főudvarmestere volt.

Tanulmányai[szerkesztés]

A bécsi Theresianumban tanult földtant. 1895-ben, amikor a családi birtokon, Szentpéterfalván húga, a 12 éves Ilona dinoszauruszmaradványokat talált, ő vállalta (18 évesen), hogy besorolja a leleteket. A fiatalember 1897-ben egy cikkben leírta a kréta időszakból származó maradványokat, amelyek végül a Magyarosaurus nevet kapták. A felfedezésről két évvel később beszámolt a Bécsi Tudományos Akadémia egy ülésén is. Id. Lóczy Lajos tanítványa volt. Figyelmét a felfedezés fordította a paleontológia felé. Már akkor felvetette, hogy a Magyarosaurus méretei szigeti életterének szűkössége miatt olyan szerények, és ezzel megalapozta az izolált zsugorodás elméletét, amit ma már széles körben elfogadnak a tudósok.

Magánélete[szerkesztés]

Nopcsa hosszú éveken át tartott fent szerelmi viszonyt titkárával, az albán származású Bayazid Elmas Dodával.[2] 1933-ban megölte Dodát, majd magával is végzett.[3]

Paleontológiai kutatásai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sz.Cs.: Leshely. Fatia Negra és a hátszegi dinoszauruszok
  2. Baron Franz Nopcsa In: Encyclopedia of gay, lesbian, bisexual, transgender & queer culture
  3. Kordos László: Dinoszaurusz a Skorpió jegyében (Magyar Tudomány, 2003/12 1592. o.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]