Nonveiller-hangyásztücsök

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nonveiller-hangyásztücsök
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Egyenesszárnyúak (Orthoptera)
Család: Hangyásztücsökfélék (Myrmecophilidae)
Nem: Myrmecophilus
Tudományos név
Myrmecophilus nonveilleri
Ingrisch & Pavićević, 2008
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nonveiller-hangyásztücsök témájú kategóriát.

A Nonveiller-hangyásztücsök (Myrmecophilus nonveilleri) a hangyásztücsökfélék családjába tartozó, Európában honos, hangyabolyokban élősködő rovarfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A Nonveiller-hangyásztücsök testhossza 2–4 mm, ehhez járul még 1–2 mm-es tojócsöve. Döntő többségük nőstény, a hímek nagyon ritkák. Teste felülről nézve ovális, oldalról kissé lapított. Színe rozsdabarna, a torpajzs és a potrohszelvények hátsó szegélye világos. Csápjai rövidek és erőteljesek. A torpajzsot és potrohának felső oldalát rövid, fényes szőrök borítják. Hátsó lábainak combjai robusztusak, vastagok. Potrohfüggelékei (cercusai) felfelé állnak és valószínűleg fontos tapintó érzékszervként szolgálnak.

Nem ad ki hangot.

Hasonló fajok[szerkesztés]

Közeli rokonaival, a közép-európai hangyásztücsökkel és a Myrmecophilus nem más, főleg Dél-Európában élő tagjaival lehet összetéveszteni.

Elterjedése[szerkesztés]

A fajt 2008-ban írták le Szerbiában. Ezenkívül csak Magyarországon (1912-ből származó múzeumi példány alapján) és Bulgáriában mutatták ki 2016-ban.

Életmódja[szerkesztés]

A hangyásztücskök hangyabolyokban élnek, a hangyák élősködőiként az általuk raktározott élelmet, valamint petéiket, ivadékaikat fogyasztják. Szinte kizárólag szűznemzéssel szaporodnak. A Nonvellier-hangyásztücsök életmódja még kevéssé vizsgált, valószínűleg hasonlít a közép-európai hangyásztücsökére.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]