Nokota

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A nokota lófajta hagyományosan az Észak-Dakota állam (Amerikai Egyesült Államok) délnyugati részén él, a 19. században tűnt fel először. A fajtát indiánok lovai és farmokról elmenekült lovak leszármazottjainak tartják.

A nokota lovak kis csoportja.

Egy nemzeti park létesítésekor ezen a területen elvették a nokota fajta természetes környezetét, és ezalatt számos nokota lovat "befogtak". A nemzeti park kezdeti célja az volt, hogy kipusztítsa ezt a fajtát, habár egy kisebb ménes szemléltető célból most már "hivatalosan" is jelen lehet a parkban.

A blue roan stallion (sötétpej mén)

Ezek a lovak nemcsak a western-rajongók számára jelentenek történelmi értéket, hanem kiemelkedő kulturális és történelmi értékkel bírnak egyes indián törzsek számára is. Sokan ösztönözték az Észak Dakota-i állam vezetését, hogy jelölje a nokota fajtát mint "tiszteletbeli állami fajtát", és ezt 1993-ban el is érték. A nemzeti parknak ettől kezdve a fajtát történelmi értékként kellett kezelnie.

Források[szerkesztés]

from The Century, a popular quarterly, Volume 37, Issue 3, January 1889: https://web.archive.org/web/20101217015713/http://discoverseaz.com/History/HorsePlains.html