Nippy Noya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nippy Noya
Music Hall Worpswede, Germany
Music Hall Worpswede, Germany
Életrajzi adatok
Született1946. február 27. (78 éves)[1]
Celebesz[2]
Származásindonéz
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszer
Tevékenység
  • dalszerző
  • dzsesszzenész
  • ütőhangszeres
Hangminta
Nippy noya conga solo

Nippy Noya weboldala
SablonWikidataSegítség

Nippy Noya (Celebesz, 1946. február 27. –) Hollandiában élő indonéz, dobos, ütőhangszeres, dalszerző. Kongákra, kalimbára, bongókra, campanára, güiróra, cabasára, shekerére vagy caxixira,[3] háromszögre és berimbau-ra[4] specializálódott.

Pályakép[szerkesztés]

Nippy Noya az indonéziai Sulawesi szigeten született Fusao Nakato San japán taiko dobos fiaként. Tízévesen kezdett el dobolni. 1968-ban érkezett Európába és kezdetben Amszterdamban élt. Profi karrierje konga játékosként ott kezdődött. Számos holland produkcióban vett részt, többek között Jackpot, Group 1850, Earth & Fire, Jan Akkerman és Golden Earring lemezeken. Maluku-szigeteki zenészekkel 1978-ban és 1979-ben két albumot vett fel a Massada holland ütőhangszeres rockzenekarral. Utána Chris Latul gitáros szólóprojektjén is dolgozott.

A német fúziós dzsesszzenészek korán felismerték Noya-t. 1977-től részt vett Eberhard Schoener, Peter Herbolzheimer, Charly Antolini és Volker Kriegel produkcióiban, 1978-ban pedig Udo Lindenberg Dröhnland Symphonie c. munkájában. Noya ezután Eric Burdonnak dolgozott.

Az 1980-as években Noya gyakran dolgozott Billy Cobhammel, valamint Wolfgang Schmid (Cobham basszusgitárosa) projektjein. Cobhammel és más kombinációkban is Noya részt vett a Super Drumming rendezvényeken (1980-as évek vége).

Az 1980-as évek végétől részt vett a Kelly Family néhány produkciójában.

A 2000 utáni években néhány lengyel dzsesszzenész albumain, és a Magna Carta foklzenekar egy késői albumán is játszott. A 2010-es években Benjamin Herman szaxofonossal lépett fel. Részt vett a John Coltrane és Pharoah Sanders munkáiban. Újabban tagja illetve állandó vendége volt a más együtteseknek is.

Nippy Noya kedvenc hangszerei mellett használata mwllett otthonosan mozog Dél-Amerika hagyományos zenéjében, mint a kortárs dzsesszben, a rock- és popzenében is.

1992 óta Nippy Noya az enschedei ArtEZ Konzervatórium zenei tanszékén dolgozik.

2001-ben Noya csatlakozott egy lengyel funky zenekarhoz, a The Globetrottershez, amellyel több albuma is megjelent.

Albumok[szerkesztés]

  • Knock Out
  • Countdown
  • Menue
  • Knock Out 2000
  • The Traveler
  • Flight Time

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 2.)
  2. Freebase-adatdump. Google
  3. A caxixi egy ütős hangszer, lapos fenekű zárt kosár, ami tele rakva magvakkal vagy más apró részecskékkel. Az alját hagyományosan szárított tökből vágják ki.
  4. A berimbau vagy birimbau brazíliai egyhúros hangszer. Afrikai eredetű, a rabszolga-kereskedelem révén jutott az Újvilágba.

Források[szerkesztés]