Nikaré (hivatalnok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nikaré
Nikaré gránitszobra a Metropolitan Művészeti Múzeumban
Nikaré gránitszobra a Metropolitan Művészeti Múzeumban
Születetti. e. 25. század
Elhunyti. e. 25. század
Nemeférfi
Neve hieroglifákkal
r
a
n
kA
HázastársaNikaunebu
GyermekeiAnhmaré
A Wikimédia Commons tartalmaz Nikaré témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nikaré (nỉ-k3-rˁ, lelkéhez tartozó”) ókori egyiptomi hivatalnok volt az V. dinasztia idején; „a kettős magtár írnokainak felügyelője”, „a rezidencia magtárának felügyelője” és Niuszerré naptemploma, a Seszepibré papja. Számos műtárgy említi, melyek szakkarai sírjából származnak; a sír pontos helye nem ismert.[1]

Egy festett mészkőszobra, mely családjával együtt ábrázolja, ma a Brooklyni Múzeumban található (katalógusszám: 49.215).[2] Felesége Nikaunebu (nỉ-k3.w-nbw) volt, a király ismerőse, fiuk Anhmaré (ˁnḫ-mˁ-rˁ), a magtár írnoka. A szobrász a három alakot úgy ábrázolja, hogy fejük egy magasságban legyen, annak ellenére, hogy Nikaré ült, felesége állt, fiukat pedig gyermekként ábrázolják. Nikaré jobb kezét ökölbe szorítva tartja. A szobor 57,5 cm magas, több helyen törött.[3] Egy gránitszobra, amely írnokként ábrázolja, Szakkarából került elő, és ma a Metropolitan Művészeti Múzeumban található. Egy másik ülőszobra vörös gránitból készült, és a sírjából származik; ma a Clevelandi Művészeti Múzeumban látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Strudwick 1985, 107-108. o.
  2. a b Statue of Nykara and his Family, Brooklyn Museum.
  3. Statue of Nykara and his family. Brooklyn Museum

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Nykara című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]